grom91 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 Witam. Dzisiaj w serwisie stwierdzili mi że dobrze by było przeczyśćić przepustnice + wymienić tam uszczelki, cenią się za to 300 zł więc sporo. Czy da się wyczyśćić przepystnice w warunkach domowych? jeśli tak to jak to zrobić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 24 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 Da się. Poszukaj na forum - jest sporo opisów. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom91 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 jak przeglądałem to jest tylko opis do 1.6.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 24 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 Często były stosowane te same przepustnice w różnych modelach i w ten sposób np. w moim silniku 1.4 16V z Meganki jest taka sama przepustnica jak w Lagunie z silnikiem 1.8 16V, ale można ją również spotkać w Clio. Bardziej więc powinieneś skupić się na tym jaka przepustnica zamontowana jest w Twoim aucie (czy jest to przepustnica sterowana linką czy elektroniczna), a dopiero potem szukać konkretnych opisów nie zważając na pojemność silnika. Z tego co widziałem sposób zamontowania przepustnicy w silniku 1.6 16V jest praktycznie taki sam jak w 1.4 16V. Natomiast różnić mogą się same przepustnice więc tak jak wspomniałem najpierw ustal jaka jest zamontowana w Twoim aucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom91 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 (edytowane) dzisiaj w dialogysie po nr. Vin ustaliłem że mam przepustustnice o numerze 8200123061 niby taką: [cięcie] drogą dedukcji po nr. OE znalazłem że była taka sama w lagunie II 1,8 16v , tylko nie mogę dojść czy ta przepustnica jest z linką czy bez? na rycinach w dialogysie nie ma żadnej linki więc domniemam że sterowana jest elektronicznie. Jeżeli dobrze ustaliłem to do mojego auta pasuje poradnik jak czyścić przepustnice tylko nie wiem czy dobrze myślę proszę o komentarze :) Wesołych świąt :P Kolego, do zamieszczania zdjęć skorzystaj z forumowego hostingu. damiar Edytowane 2 Stycznia 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Wyszukałeś prawidłowo. Masz przepustnicę elektroniczną, bez sterowania linką, znalazłeś odpowiedni manual czyszczenia przepustnicy i na jego podstawie powinieneś sobie poradzić z samodzielnym czyszczeniem. Nie zapomnij o 2 oringach uszczelniających przepustnicy, które możesz nabyć taniej przez internet i miłej zabawy. Nie nastawiaj się jednak na oszałamiające efekty. Te elektroniczne przepustnice są niestety dość awaryjne. Nie są bowiem sterowane mechanicznie linką połączoną z pedałem gazu, tylko drogą elektroniczną poprzez potencjometr pedału gazu, sterownik silnika i dopiero na końcu silnik przepustnicy. Dobrze to działa w nowych autach. Jednak po paru latach mogą zacząć się problemy - kable śniedzieją czy ulegają przetarciu, silnik zaczyna nierówno pracować, na tablicy rozdzielczej pojawiają się fikuśne, żółte kontrolki i auto głupieje. Sam przez to przechodzę, a na nieszczęście nie mogę znaleźć mądrego elektryka, który by to w sensownej cenie ogarnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 które możesz nabyć taniej przez internet Taniej to kupi w najbliższym sklepie z uszczelnieniami i łożyskami, cena takich o-ringów jest śmieszna w porównaniu z ASO, i taki o-ringi spełniają swoją rolę doskonale, sam tak zrobiłem i nie żałuję. Wymiary o-ringów gdzie są na forum, wystarczy poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trebor102 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Sam przez to przechodzę, a na nieszczęście nie mogę znaleźć mądrego elektryka, który by to w sensownej cenie ogarnął. Hej @colins - uporałes się z tym probelemem? u mnie też się krzaczy , przechodzi w tryb serwisowy (3 tyś- obr.) Jak wyłączę silnik , to potem juz ok. Szukam pomocy w Interenecie już od sporego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Tak, uporałem się - kupiłem interfejs, którym kasuję błędy. Bo nie będę przecież inwestował w nową przepustnicę w samochodzie niewiele droższym od roweru. Póki problem nie nasila się (bo kontrolka pojawia się sporadycznie), to jeżdżę i temat odpuściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczi184 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Hej @colins - uporałes się z tym probelemem? u mnie też się krzaczy , przechodzi w tryb serwisowy (3 tyś- obr.) Jak wyłączę silnik , to potem juz ok. Szukam pomocy w Interenecie już od sporego czasu. A masz przy tym błąd wtrysku + błąd abs/esp?. Nowe świece, nowe cewki beru,nowe wtryski filtry, olej - kurcze może to przepustnica???. mam to i na gazie i bezynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi