Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zmiana samochodu

Rolandzikl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak w temacie. Planuje w niedalekiej przyszłości zmianę mojej Megi na coś nowszego. Pod uwagę biorę tylko Megane III grand tour lub Scenic III. Prosiłbym o jakieś sugestie i pomoc przy wyborze. Z góry dziękuję.

Edytowane przez Rolandzikl

Nie bardzo wiem jak możemy doradzić przy tak ogólnym pytaniu :) Scenic czy Megane, wszystko zależy od preferencji. Potestuj kilka sztuk, będziesz mniej więcej miał porównanie. Ja od siebie tylko dodam, że warto szukać/domówić pakiet GT Line do Megane - oczywiście wcześniej pojeździć, żeby sprawdzić czy nam taka charakterystyka pasuje.

PS.

Pojawiły się w ofertach ciekawe Grand Scenic-i.

To ja Ci powiem tak, jeżeli chcesz wygodnie wsiadać/wysiadać oraz najmłodszego wygodnie wsadzać do fotelika to wygrywa Scenic, wiem co prawda na przykładzie Scenic II i Megane II. Jeżeli Ci to nie przeszkadza i chcesz trochę bardziej poszaleć (oczywiście bez rodzinki na pokładzie ;)) to wybierz Megane, Scenic jednak dużo się przechyla na zakrętach, nie mylić z tym że nie można nim ostro wystartować :) A no i jeszcze jedno, widoczność w Scenicu lepsza niż w Meganie. O masz nie wiedziałem że Scenic tak mi przypadnie do gustu:) jednak jak bym miał wybierać dla siebie, wybrałbym Megane z pakietem GT Line, no po prostu miłość od pierwszego wejrzenia:)

Szczerze mówiąc,to zdaję sobie sprawę z faktu, iż Scenic jest praktyczniejszy, ale serce mnie pcha do Meganki. Faktycznie mało szcegółów podałem. Już się poprawiam. Otóż będzie to moje głowne auto rodzinne, 70% tras w składzie : dwoje dorosłych i dwoje dzieci, 15% sam, 15% troje dorosłych i dwoje dzieci. Z praktyki związanej z poruszaniem się Megane II wiem, że podróż w składzie troje dorosłych i dwoje dzieci jest mało komfortowa. Do pracy dojeżdżam 2km i to jest te 15% samemu. Jeżeli idzie o sposób jazdy to prędzej jeżdże jak emeryt niż jak rajdowiec, wolę jak mną kołyszę niż jak mną szarpie. Patrząc na ceny to można przyjąć, że są zbliżone. W scenicu trochę odstrasza mnie ten centralny wyświetlacz, gdyby mógł mi ktoś coś o nim więcej powiedzieć to byłbym wdzieczny. Z góry dzięki za podpowiedzi. :)

Wybrałbym grandtour-a bo jest o wiele ładniejszy, stawia miejszy opór powietrza a co za tym idzie lepiej przyśpiesza w wyższym przedziale prędkości co w trasie jest dla mnie dosyć istotne, ale skoro dla Ciebie nie ma to wielkiego znaczenia to najlepiej obejrzeć sobie dwa autka, nie wiem nie przemawiają do mnie vany, może jeszcze nie dorosłem do takiego auta :)

Rolandzikl co prawda mogę porównać tylko ze Scenic II, ale nie bój się wyświetlacza po środku, szybko się przyzwyczaisz. Jeśli chodzi o Scenica to podróż w 5 osób nie stanowi problemu, widziałeś mnie i do najniższych nie należę, a wygodnie usiadłem sobie z tyłu. Tak że jeżeli więcej czasu podróżujesz w pełnym składzie to podpowiadam Scenic będzie dobrym rozwiązaniem.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!