Skocz do zawartości

Przednia sprężyna - jaki ma wymiar ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pękła mi przednia sprężyna zawieszenia więc zakupiłem od razu dwie nowe firmy D&D Resory Polska. Pojawił się mały problem gdy przymierzyłem wyciągniętą już starą sprężynę. Otóż nowa sprężyna ma około 34cm Wysokości a stara ma 38cm. Jako że jest już stara to zapewne nie wraca już do swojej pierwotnej wysokości, stąd mogę przypuszczać iż mogła mieć około 39-40cm wysokości.

I teraz mam pytanie do was, jakiej wysokości powinna być sprężyna do megane II PhI 1.6 16v 113KM 2003r Hatchback 5 drzwi ? Średnice w obydwóch ( stara i nowa ) są takie same, tylko ta wysokość mi się nie podoba. Zapewne sprzedali mi złe te nowe ale wolę zapytać nim zacznę wymieniać. Szukałem w internecie, po allegro ale nigdzie nie ma podanych wymiarów :/

Pozdrawiam

Dziwne, na ich stronie jest napisane że mają do renault sprężyny. Opis mają co prawda żenujący - w sensie że prawie go nie ma. Na pudełku od sprężyn również mam napisane że do renault...

P.S Czy moglibyście podać mi jakie konkretnie powinienem zamówić sprężyny do meganki ?

Edytowane przez wzmz

• 2 lata później...

Witam, i z góry przepraszam za wykopaliska archeologiczne, ale nie chciałem śmiecić nowym tematem :)

Z uwagi na fakt, że pękła mi sprężyna zawieszenia przednia (autko jak kolegi z 1. posta - Megane II PhI 1.6 16v 113KM 2003r Hatchback 5 drzwi) chciałbym się dowiedzieć, ile zwojów powinna mieć ta sprężyna? Ponieważ na allegro widzę różne sprężyny na przód do Meganki - niektóre mają po 8 zwojów, inne natomiast 5, stąd też moje pytanie, bo nie chcę się nadziać na minę, już raz mi wcisnęli w sklepie łożyska do 1.9DCi...

Z góry dzięki!

Najlepszym wyjściem, moim zdaniem jest skorzystanie z katalogu on-line np. KAYABA. Miałem ten sam problem i dobrałem idealnie.Mogę Ci podać sprężyny do Megane II 1.5 DCI. RH 2712 K-FLEX cena około 120 zł.Długość to 391 mm. Do Twojej wersji silnikowej najprawdopodobniej będzie różniła się średnicą drutu , z którego jest wykonana ze względu na mniejszą masę silnika ale może być taka sama, musisz sprawdzić.

Pozdrawiam.

Sprawdziłem ta sprężyna pasuje do:1.4 16v,1.6 16v,1.5 DCI.Nie pasuje do 1.9 DCI.

Edytowane przez WAZI