Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Odpalanie przy -12 st. C.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do użytkowników Megane III z silnikiem 1,5 dci 106 KM.

Przy dzisiejszej temperaturze (-12 st. C, po nocy) moje auto odpaliło dopiero za 4-tym razem.

Czy macie podobną sytuację? Dodam, że zalałem ON Lotos Dynamic (niby powinien nie dawać problemów do -30 st C). Czasem zdarzy się, że po odpaleniu silnik pracuje trochę nierówno (ale to akurat nie dziś).

Tak więc czy to normalne, czy może być objawem zbliżającej się awarii/zużycia podzespołów?

Chyba to nie jest normalne. Ja wczoraj przy -12 i przedwczoraj przy -15 "pyk" i pali. Powiem Ci, że z dużą ostrożnością podchodzę do ropy mimo że tankuję tylko na markowych i przelotowych stacjach. Dlatego od grudnia do końca marca dolewam po tankowaniu depresator. Taki sam jak dolewają w krajach skandynawskich. Nazywa się "black arrow diesel skydd" i w każdych warunkach dieselek pali za pierwszym. Przypomnę że w zeszłym roku mrozy były na poziomie minus 26 stopni... Kosztuje kilka złociszy - za 1 litr który wystarcza na 1000l ropy zapłaciłem w "Norauto" 34,99zł. Nie daję Ci oczywiście gwarancji że u Ciebie taki zabieg wystarczy, stwierdzam jedynie fakt, że paliwo - a w szczególności ropa - jest jaka jest na naszych stacjach.

• 3 tygodnie później...