przemek_bsi Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Witam Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Jeden z członków mojej rodziny planuje zakup Renault Megane II. Na dniach mamy jechać, obejrzeć auto. Tutaj moja prośba. Czy są jakieś "szczególne" punkty, miejsca na które należy zwrócić uwagę podczas zakupu. Wiadomo, że każde auto trapią jakieś "boloączki". Może jest jakiś "poradnik" zamieszczony na tym forum dotyczący zakupu w/w modelu? Proszę o wyrozumiałość dla "kota" Dzisiaj zacząłem przeglądać forum i nie za bardzo oriętuję się jeszcze, co,gdzie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burkots Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 1. naklejki na progach przy tylnych drzwiach 2. dobrze spasowane nadkola ze zderzakiem 3. plastiki na komorze silnika 4. 2x karty 5. jak DCI to info o turbo = jak regeneracja to rachunek, bo ok 130k km wymagana regeneracja i pompa oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 jak DCI to info o turbo = jak regeneracja to rachunek, bo ok 130k km wymagana regeneracja i pompa oleju jak ktoś nie potrafi jeździć to owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boss Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Jak DCI to lepiej sprawdzić jak często olej był wymieniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek_bsi Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 1. naklejki na progach przy tylnych drzwiach O co chodzi z tymi naklejkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszchm Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 chodzi o takie fabryczne naklejki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek_bsi Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Jeśli chodzi o silnik benzynowy 1.6, to są jakieś newralgiczne punkty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszchm Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Warto spytać czy było wymieniane KZFR (Koło zmiennych faz rozrządu) zawsze parę stówek w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaag Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) Sprawdź cewki zapłonowe. Jak są sagemy to bardzo duża "szansa" że wkrótce padną i nawet kilka stówek poleci. U mnie dwa miesiące po zakupie padła jedna a może i dwie nawet nie wnikałem bo wszystkie były mizerne, żeby nie było więcej niespodzianek wymieniłem wszystkie na beru i prawie 500 poszło.... Edytowane 7 Lutego 2014 przez kaag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek_bsi Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) Sprawdź cewki zapłonowe. Jak są sagemy to bardzo duża "szansa" że wkrótce padną Mniej więcej gdzie są umiejscowione? Na "wierzchu"? Jak poznać, że o sagemy? Chyba nie widziałem tego silnika. Edytowane 7 Lutego 2014 przez przemek_bsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaag Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) Jak zdejmiesz plastikową osłonę z kolektora zobaczysz cztery cewki wystające pomiędzy jego "żebrami". Zobacz na google jak wyglądają cewki sagem, beru, denso, bosch i poznasz potem po wyglądzie choćby górnej ich części albo w google grafika wpisz k4m. Z telefonu pisze i trudno fotę wrzucić. Zobacz otomoto ogłoszenie c31765755 na ostatnim zdjęciu jest co prawda 1.4 ale to bez znaczenia, te zielone punkty to cewki sagema choć zielone pierwsze widzę. Edytowane 7 Lutego 2014 przez kaag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sekal Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 a jak auto będzie warte zakupu, bezwypadkowe, zadbane, itd to ma rezygnować z zakupu bo są sagemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaag Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Gdzie napisałem że ma rezygnować? Kolega pytał na co zwrócić uwagę. Temat cewek jest dość znany i może być argumentem by z ceny coś urwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek_bsi Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Dzięki za porady. Dziś jadę oglądać 1 auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszchm Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Jak tam po oględzinach auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi