fredi Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Oglądałem w TV wywiad z rzecznikiem straży pożarnej. Mówiono o tzw "karcie ratunkowej pojazdu". Ze stronki care24.pl: http://care24.pl/karta-ratunkowa-formularz Posiadacie coś takiego? Podobno od 2014 roku taka karta powinna być wydawana bezpłatnie przy ubezpieczaniu pojazdu, robieniu przeglądu. W przypadku nowych aut karta jest już dodawana od dawna. Ma to pomóc w przypadku wypadku, awarii. Oczywiście nie wiem jak to wygląda ze starszymi autami, czy są w bazie. Pomysł nie jest naszym wynalazkiem. W państwach starej UE znany od lat i dość dobrze oceniany. Ktoś robił przegląd w tym roku, ubezpieczał i dostał kartę? Edytowane 9 Stycznia 2014 przez fredi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Na Interii temat też już jest od rana.. http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/apel-do-kierowcow-karta-ratownicza-w-pojezdzie,1980550 Zassij sobie z neta, po niemiecku już jest..... Po polsku wywala ERROR 503 http://www.renault.de/service-privatkunden/rettungskarten/ Niestety brak naklejek.. A tu pozostałe marki: http://kartyratownicze.pl/wzory-kart-ratownicznych/ Edytowane 9 Stycznia 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredi Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgadza się. Po polsku też otworzyłem. Pan rzecznik mówił, że komplecik można dostać u swojego ubezpieczyciela(o ile firma już rozdaje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Jeden z komentarzy z Interii: słuszna inicjatywa, ale wydaje się, że strażacy (szacunek dla was Panowie) jakoś sobie z tym tematem radzą. Chciałbym natomiast dowiedzieć się, jak są przygotowani do działań ratowniczych w przypadku samochodów z klimatyzacją z czynnikiem chłodniczym R1234yf ? Np. nowe citroeny, kia, hyundaie i coś tam jeszcze już z tym jeźdzą. Jak są przygotowani do obsługi pożarów takich pojazdów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Osobiście uważam, że inicjatywa jest chybiona i niczemu nie służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredi Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Jeśli ma to pomóc, nic nie kosztuje, to nie widzę przeciwskazań. Przy typowym aucie to raczej dodatek. Co innego jakieś wypasione(czytaj zabajerowane) auta o ktorych strażacy nawet nie słyszeli. :) Wydaje mi się, że dla nich powinien być to dodatek do wiedzy i tyle. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez fredi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiekfran Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Skoro Strażacy wystąpili z taką propozycją to dlaczego nie skorzystać,kartę włożyć w kopertę,schować do schowka koło pasażera,nakleić naklejkę i po kłopocie, jeden krok bliżej zachodniej granicy w tym nowym roku.Ja zamówiłem poczekam na realizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) ,kartę włożyć w kopertę,schować do schowka koło pasażera,nakleić naklejkę i po kłopocie, Dla Ciebie po kłopocie... Strażacy widząc naklejkę sięgną tam gdzie jest ustalone miejsce przechowywania karty, a tu ERROR..... Myślisz że ktoś będzie przekopywał auto zastanawiając się gdzie i w co to schowałeś??? Jest jasno ustalone gdzie to przechowywać, by było jednakowo w każdym aucie, a szczególnie w tych rozbitych, gdzie trzeba osoby ratować. Jakież to typowo polskie.. Każdy ma własne zdanie, indywidualne pomysły i interpretacje, byle tylko nie tak jak zasady, przepisy albo umowy przewidują.. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 na forum laguny też ten temat poruszono. Z ciekawości zajrzałem do pdf-a megane coupe i jest tam błąd - źle oznaczone siłowniki tylnej klapy i akumulator (w niektórych jest w podszybiu albo pod maską). Jak te kartki będą strażaków wprowadzać w błąd, to raczej nie będą pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 W sceniolach jest poprawnie, nawet jedynka przed liftem ma aku pod fotelem pasażera zaznaczony. Jest uwaga by zwracać się o takie karty do salonów firmowych, gdzie takie różnice w zależności od roczników są poprawnie naniesione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 http://kartyratownicze.pl/renault/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks79 Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Ja już kartę mam w aucie. Jeszcze tylko musze gdzieś dostać naklejkę na szybe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychos Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Dzięki, to zacna z Twojej strony inicjatywa zważywszy na chlew jaki panuje na drogach. Ode mnie "+" za wyłuskanie tej opcji i info na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Połączyłem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Byłem dzisiaj w salonie Renault-a w Rybniku i pytałem o te karty a właściwie o naklejki. Niestety oficjalnie nic jeszcze nie wiedzą w tym temacie, nic nie posiadają. Nieoficjalnie wiedzą tyle co my, z telewizji i internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi