Arturek Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Witam Wszystkich, TEMAT PODAJĘ KU PRZESTRODZE INNYCH UŻYTKOWNIKÓW TEJ MARKI. PROSZĘ NIE KOMENTOWAĆ. JEŻELI SĄ OSOBY, KTÓRE RÓWNIEŻ NIE MAJĄ WPISÓW PROSZĘ O DOPISANIE SIĘ DO WĄTKU. Jestem pierwszym posiadaczem Megane I, z roku 2003 /kupiony w salonie/. I objętym 12 letnią gwarancję na "karoserię" /lakier, blacha/. Samochód był serwisowany w sieci Renault w okresie gwarancji i pogwarancyjnym. Każda naprawa, przegląd był odnotowywany w systemie serwisowym oraz wystawiana była faktura. Jednak nie była uzupełniana książka serwisowa /żaden salon tego nierobił/ zarówno w okresie gwarancji oraz pogwarancyjnym. Twierdząc, że wszystko jest w systemie komputerowym. Opis problemu: Obecnie zauważyłem drobny kawałek rdzy a przednim lewym nadkolu. Poprosiłem więc o naprawę w ramach gwarancji /na blachę/ i tutaj spotkało mnie ogromne zdziwienie. Renault Polska zarządał wypełnionej i podpisanej i podstęplowanej książki serwisowej. Na moją odpowiedź, że nie posiadam wpisów w książce serwisowej tylko faktury za wszytkie czynności serwisowe. Odesłaono mnie do regulaminu i odmówiono wykonania naprawy. Treść otrzymanej odpowiedzi: Szanowny Panie, Nawiązując do przesłanej wiadomości, uprzejmie informujemy, że zgodnie z Ogólnymi Warunkami Gwarancji w celu skorzystania z Gwarancji Producenta Klient powinien „ okazać należycie wypełnioną Książkę Przeglądów i Książkę Gwarancyjną, z potwierdzeniem praw gwarancyjnych i dokonania przeglądów zalecanych przez Producenta”. Jeśli Autoryzowany Serwis Renault nie wpisał informacji o przeglądzie to Klient podczas wizyty serwisowej powinien zwrócić uwagę na to pracownikowi serwisu i zażądać wypełnienia, aby inny serwis w przypadku naprawy gwarancyjnej mógł zweryfikować czy przeglądy były dokonane zgodnie z zaleceniami Producenta, co jest warunkiem naprawy gwarancyjnej. Informujemy ponownie, że w celu uzupełnienia niezbędnych wpisów serwisowych przeprowadzonych przeglądów i kontroli należy skontaktować się z serwisem, który wystawił fakturę za daną usługę, gdyż tylko serwis dokonujący przegląd może potwierdzić ten fakt w książce przeglądowej. W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z nami pod numerem telefonu (+48 22) 575 99 99 – jesteśmy do dyspozycji Klientów od poniedziałku do soboty w godzinach od 08.00 do 18.00. Z poważaniem, PODPIS (...) W ramach ochrony danych osobowych. Dział Kontaktów z Klientami Tel : +48 22 575 99 99 Fax : +48 22 541 10 75 Renault Polska Sp.z o.o. ul. Marynarska 13 02-674 Warszawa NIP 526-020-59-83 Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy XIII Wydz. Gospodarczy KRS 0000121892 kapitał zakładowy 4 773 000 PLN www.renault.pl WNIOSKI: 1. Moja wina, że nie dopilnowałem wpisów. Po 10 latach nie jestem w stanie ich odtworzyć. 2. Należy wymagać dokonywania wpisów przez Serwis. Regulamin Kolor czerony zastrzeżony jest dla administracji forum - poprawiłem. P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vorph Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 A nie masz możliwości żeby z fakturami podjechać do ASO i niech ci pouzupełniają brakujące wpisy? Mają je też w bazie komputerowej. Może mogą uzupełnić wpisy wstecz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturek Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Teoretycznie tak, ale... 1. Faktury są przechowywane przez max. 5lat /nie mają już obowiązku ich trzymania dłużej/ - wiec 10 letnie są poza możliwym okresem weryfikacji. 2. Pracownicy mają "amnezję" a po drugie personel zmienił się już kilka razy. 3. Przez kres 10lat kilka razy zmieniałem miejsce zamieszkanie /rodzaj wykonywanej pracy/ i musiałbym odwiedzić salony: Bydgoszcz, Poznan, Zielona Góra. Obenie najbliższy mam w Łodzi :(. POST POWSTAŁ W CELU OSTREŻENIA INNYCH PRZED TAKĄ NIESPODZIANKĄ. ORAZ ABY POKAZAĆ "ŻYCZLIWOŚĆ i OTWARTOŚĆ (...)" Jesteś na forum praktycznie od początku jego istnienia, należałoby już znać regulamin. Kolor czerwony jest zarezerwowany dla administracji forum. Niniejszym przydzielam pasek. P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Nie spodziewaj się życzliwości i otwartości po żadnym ASO. Jak sobie nie przypilnujesz to nie licz, że potem Ci cokolwiek pomogą. Niestety, ale wszystko trzeba sobie przypilnować samemu. Fakt, faktury powinny być przechowywane max 5 lat, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby wszystko zbierać w jednym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tekade Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Faktycznie, samochód musi mieć udokumentowaną historię - tak mi powiedzieli w ASO, gdy składałem reklamację na lakier tylnej klapy. Jednak miałem wykonany przegląd w ASO (w innym ASO niż składałem reklamację) i nie chcieli ode mnie żadnych dokumentów, ani książki serwisowej. Ale potwierdzam fakt, że auto musi być serwisowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Arturek - ale czy Ty na czymś tutaj straciłeś? Spojrzałem do aktualnych zasad gwarancji na lakier i wynosi ona tylko 3 lata. Wątpię bys miał na lat 12na lakier - wklej skan swojej pisemnej gwarancji. Co innego gwarancja na perforację blach tzw. antykorozyjna - tu jest 12 lat, ale... 99% ludzi nie ma świadomości, iż perforancja blach to dziura ze rdzy na wylot, a nie jak piszesz "(...)drobny kawałek rdzy a przednim lewym nadkolu." Takie coś nie podlega gwarancji antykorozyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi