pegajja Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzień dobry. Proszę o pomoc i przepraszam jeśli zamieściłem pytanie w nieodpowiednim dziale - sam nie wiem co może być zepsute. <><><><><><><><><><>><><><><> Temat powtarza mi się już po raz trzeci w Megane II Kombi Grandtour (2003 rok). Czasem zdarza się, że nie mogę odpalić silnika - nie ma na to wpływu wilgotność czy długi postój. Dzisiaj zdarzyło się przy ciepłym silniku, wyłączyłem auto na 15 minut i potem juz nie chciał zapalić. Akumulator na 100% sprawny, klemy dociśniętę, tutaj wszystko w porządku. Odpalił dopiero poprzez kable z innego samochodu. Potem wyłączyłem silnik i zamknąłem samochód. Pojawił się jednostajny pisk z tyłu, z prawej strony (tak jakby przy diodzie alarmu - mam taką diodą na wysokości wlewu paliwa). Otworzyłem i zamknąłem ponownie - tym razem już nie piszczało. <><><><><><><><><><>><><><><> Czy problem z zapalaniem można łączyć z tematem alarmu? Czy jakieś zwarcie w alarmie może powodować odcięcie zapłonu, czy w tym modelach tak jest? Może coś z kartą, imobiliserem? Co sprawdzić, jak się do tematu zabrać? <><><><><><><><><><>><><><><> Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Regulamin pkt. 5.9 - Enter Aston76 Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcst Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Wg mnie problem siedzi w zabezpieczeniach alarmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Akumulator na 100% sprawny, klemy dociśniętę, tutaj wszystko w porządku. Odpalił dopiero poprzez kable z innego samochodu. Potem wyłączyłem silnik i zamknąłem samochód. Pojawił się jednostajny pisk z tyłu, z prawej strony (tak jakby przy diodzie alarmu - mam taką diodą na wysokości wlewu paliwa). Otworzyłem i zamknąłem ponownie - tym razem już nie piszczało. A w jaki sposób to sprawdziłeś, że akumulator sprawny w 100%? Jak dla mnie to właśnie w akumulatorze jest problem, albo w jego okolicy (skrzynka z bezpiecznikami). Alarm zachował się w taki sposób, aby poinformować Ciebie, że auto miało odłączone zasilanie z akumulatora. Naładuj swój akumulator i obserwuj. Jeżeli ma więcej niż 3 lata to proponuję szykować kasę na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarioCCH Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Witam - pegajja czy rozwiązałeś swój problem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi