KosmoM Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Cześć, mam problem, który ostatnio staje się coraz bardziej uciążliwy. Mój case wygląda następująco: 1. Otwieram auto za pomocą pilota. 2. Otwieram drzwi kierowcy, zegary świecą, wszystko wygląda normalnie. 3. Wkładam kartę do slotu i naciskam start. 4. Rozpoczyna się proces uruchamiania, wszystkie informacje na wyświetlaczu pokazują się jak zawsze. 5. Nagle wszystko znika i wyłącza się. Nie działa żadna elektronika, nie reaguje na ponowne wciskanie przycisku start, brak centralnego zamka, itd. Widoczna jest tylko czerwona lampka na desce rozdzielczej. Moim ratunkiem w tej sytuacji jest: 1. Wyciągam kartę ze slotu. 2. Otwieram maskę. 3. Odkręcam klemę minusową i ją ściągam w taki sposób aby pojawiło się iskrzenie. Jak ściągnę klemę bez iskrzenia i założę ponownie, nawet po minucie to brak efektu. 4. Auto wtedy się budzi, zapalają się lampy, silnik wykonuje nawet lekki rozruch (tu jest niebezpiecznie zwłaszcza, że stoję przed autem), jak otworzę drzwi to słyszę pikanie tak jak bym pozostawił kartę, wszystko na desce znów świeci, tylko zegar, radio oraz liczniki są zrestartowane. Co jest powodem tego zamierania? I dlaczego pomaga tylko reanimacja "z iskrą"? Dodatkowo czasem jak ruszę "z kopyta" to wyłącza mi się radio, a nawet powoduje reset jak po odłączeniu akumulatora (kasowanie licznika, zegara, kod radia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 jak wyglądają połączenia "masy" pod maską? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Szukaj problemu przy podłączeniu zasilania.(klemy +,- ,oraz podłączenie do rozrusznika gruby czerwony kabel i oczywiście masa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 I w akumulatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 akumulator do wymiany lub naładowania. Przerabiałem to w styczniu - identyczne objawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosmoM Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Dziękuję za podpowiedzi. Jutro przyglądnę się okablowaniu i akumulatorowi. Mam też problem ze sztywnym przymocowaniem zacisków klem, bo nawet po maksymalnym skręceniu zaciski można przekręcać. Czy W Sceniku powinien być jakiś uchwyt trzymający akumulator? Bo u mnie on się trochę przemieszcza po płycie na której stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 jest specjalny uchwyt, który trzyma akumulator. klemy nie mogą się ruszać! włóż cienkie blaszki miedziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosmoM Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 W takim razie muszę poszukać takiego uchwytu. @mrarek: Poniżej załączam podgląd podłączenia akumulatora. O to chodziło z "połączenia "masy" pod maską"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 nie. chodzi o połączenia masy (-) z elementami podwozia/nadwozia. czyli trzeba szukać, gdzie leci ten czarny kabel od (-) i patrzeć gdzie jest przekręcony do podwozia/nadwozia. mas z przodu jest kilka, trzeba je dla św. spokoju sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Ja swoją klemę minusową wymieniłem na nową bo stara strasznie latała. I teraz mam spokój z klemami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BlackRaven Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Klemy zazwyczaj są ok. problem leży w czopach zamiennych akumulatorów bo każdy gram ołowiu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi