Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Sprzęgło (blokujący się 1-y bieg)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, zacznę od tego, że przeszukałem forum w odpowiedzi na mój problem i nie znalazłem. Sporo treści o sprzęgle ale nie dokładnie to co ja mam.

Od kilku dni mam problem z wybiciem 1-go biegu, nie zawsze, czasami. Wrażenie jest jakby bieg trzymał się i nie chciał wyskoczyć, po wduszeniu ponownym sprzęgła puszcza. Sytuacja ta jest losowa, niekiedy cały dzień jest spokój. Oprócz powyższego, zauważyłem, ze jak na diesla to bardzo łatwo go zgasić, tzn. trzeba chwilę przytrzymać sprzęgło w pośredniej pozycji, co by nie przydławić motoru. Wcześniej miałem tak w golfie, po wymianie sprzęgła wszystko ustało. Co do pierwszego tematu, co to może być? Kończące się sprzęgło, wysprzęglik, skrzynia? Od czego zacząć? Może zapowietrzony układ (nie stwierdziłem jeszcze miękkiego sprzęgła)? Proszę o podpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam

Od kilku dni mam problem z wybiciem 1-go biegu, nie zawsze, czasami

Proponuję sprawdzić poziom oleju w skrzyni. W swojej mam też czasem problem ze wrzuceniem 1 (od czasu do czasu) ale sobie rozwiązałem ten problem w następujący sposób: po prostu wrzucam 2 i redukuję na 1. Po prostu synchronizatory czasem mają problem ze synchronizacja.

• 2 lata później...

no właśnie mam ten sam problem :/ w przyszłym tygodniu jadę do mechanika - podpowiem mu o wysprzęgliku, bo sprzęgło raczej odpada - było niedawno wymieniane (podobno) przez poprzedniego mechanika - nieogara :/

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.7

Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!:

Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!:

Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) -Prezes

Edytowane przez Prezes