pc131 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Witam Wczoraj wieczorem sąsiad zadzwonił do mnie, że świeci mi prawy reflektor z przodu. Zdziwiłem się - tylko prawy? Zszedłem na dół - rzeczywiście - prawy reflektor z przodu świecił a w sumie lekko mrugał. Lewy był zgaszony. Chciałem wejść do auta, nie działał czujnik pod klamką, otworzyłem kluczykiem. Niestety auta nie udało się odpalić. Zostawiłem taki mrugający reflektor na noc z myślą, że się rozładuje. Dzisiaj wchodzę do auta, o dziwo drzwi otworzyłem bez kluczyka (hands free). Chciałem włączyć zapłon (przycisk START STOP), niestety wtedy zaczął mrugać główny wyświetlacz i po wyłączeniu się wyświetlacza rozlegał się dźwięk podobny do blokowania drzwi przy 20km/h. Po chwili zaczął się cyrk. "Cyk, cyk, cyk, cyk, cyk" - okazało się, że w drzwiach cały czas pracują mechanizmy, które odpowiadają za zamykanie/blokowanie drzwi - tak mi się wydaje, bo dotykając okolic zamka czuć drżenie. Załączam filmy: Na drugim filmie widać, jak odłączam klemę od akumulatora, "cykanie ustaje". Jednak po podłączeniu znów jest to samo. Ostatnio 2 razy zdarzyło mi się jechać przez dość głęboką wodę - myślę, że mogło być do połowy koła. Czy to może być przyczyną tego dziwnego zachowania? Jakieś zwarcie? Czy po podłączeniu CLIPA wyszedłby błąd? Teraz nawet nie ruszę się samochodem spod bloku. Czy ktoś miał podobny problem w Scenicu II? Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 na początek maska w górę i sprawdź w bezpiecznikach, czy nie ma wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc131 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Yyyyyyy, tylko tam chyba trudny dostęp jest. Mam scenica II przed liftem, i chyba inaczej się ściąga obudowę bezpieczników niż po lifcie. Jest do tego jakaś instrukcja? A jak to "wyschnie" to może wrócić do normalności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 jak to "wyschnie" to może wrócić do normalności? Wątpię. Może być jeszcze gorzej z elektroniką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 złącza elektroniczne po wyschnięciu są z reguły pośniedziałe więc czasu nie masz zbyt wiele :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc131 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udało się uruchomić samochód za pomocą kabli od drugiego samochodu. Od tamtej pory wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 a jak stan złączek i wtyczek w aucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SURViR Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Wydaje mi się, że nie powinieneś tak jeździć, bo może ci stanąć w najmniej odpowiednim momencie - albo coś nie taniego paść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dodatkowy Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Z prostych rzeczy, proponuję sprawdzić czy masz dobrze podokręcane przewody masowe do klemy akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc131 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Sprawdzę przewody masowe przy klemie akumulatora. A sprawdzić stan złączek i wtyczek w aucie.... jest ich chyba 2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 bez przesady - sprawdza się te najbardziej narażone. przy BSI, w komorze silnika, pod siedzeniami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc131 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 BSI? pod siedzeniem miałem zniszczoną kostkę, poodrywane kable, elektryk połączył kable bez kostki, zaizolował i podwiesił wyżej, niż wisiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 podnieś maskę - po prawej masz skrzynkę z bezpiecznikami. tam musi być czysto i sucho, a niekiedy lubi być wilgoć np. z zatkanego podszybia. mam nadzieję, że po złączeniu wszystkiego pod siedzeniem nie masz np. śniedzi na połączeniach, która może występować jeśli jest wilgoć w aucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi