HAMAS Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Meganka z tym motorem 1,9 dCi dymi na niebiesko bardziej jak się nagrzeje ,turbina ,wtryski są w porządku przepływomierz też,moc nie za wielka. Jeśli ktoś może pomóc to proszę o rady. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 pali olej, wiec chyba turbina sie konczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldii77 Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Nie tylko turbina, motor tez już dostal po garach.Ciekawe jakie ma sprężanie w cylindrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMAS Opublikowano 5 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 NO i koniec problemów !!! Wymieniłem 2 wtryski i jest ok moc przyzwoita O dymienia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 To napisz, proszę jeszcze o kosztach faktycznych przedsięwzięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMAS Opublikowano 6 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Witam Koszty to 720 zł wtryski używane 2x250 zł =500 resztę to robocizna Wszystko to w servisie w Zabawie koło Wieliczki.(adres znalazłem u nas na forum) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mopit Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Czy ten silnik ma dwumasowe koło zamachowe czy daj Boże nie ?? Pozdrawiam Mopit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchcik78 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam u mnie też pojawia sie dymienie na niebiesko,najgorzej jak postoje z minute na wolnych obrotach i ruszę z miejsca to jest dość mocna chmura.Zapach dymu nie wskazuje na olej,zresztą na 12tyś. doleje max litr i ani grama więcej to chyba w normie.Gość w serwisie mówił mi wcześniej że to coś w paliwie i polecił dolać mixolu 0,6 litra na zbiornik i do tego zalałem do pełna vervy(około 3/4 baku vervy).Dymienie występuje nadal,nie jest dość mocne ale zastanawijące skąd się bierze.Proszę o jakieś sugestie co jest do sprawdzenia bo na kompie parametry w normie,żadnych większych odchyleń.Pozdrawiam. Co do koła to nie ma dwumasy na szczęście. Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez kuchcik78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 na 12tyś. doleje max litr i ani grama więcej to chyba w normie Ja u siebie na 15 tys jak dolałem 100ml to był max. Jak dolewasz litr to już raczej silnik do temontu. Na pytanie ile pali Ty zapytasz olelu napędowego czy silnikowego Według mnie 1litr na 12tys. to coś za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchcik78 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Kolego to bierze Ci mało ale poczytaj o normach dopuszczanych przez producentów i zobaczysz że dopuszczają nawet 1.6 l na 1000 km nie na 10000.Wiem że to bardzo dużo ale litr na 12000 to naprawdę niewielka ilość i nie wydaje mi się aby to było moim problemem bo takie zużycie mam od dawna a kopcenia nie było.Będę szukał dalej o co u mnie chodzi ale narazie oprócz dymienia nic się nie dzieje więc nie ma pośpiechu.Pozdrawiam i proszę o dalsze sugestie,wszystkie mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 W moim autku przy wymianie oleju (co 15tyś) nie dolewam ani grama oleju. Zalewam 4,5l Magnateca 10w40 i po roku spuszczam. Nie obserwuje zużycia oleju w trakcie eksploatacji. Co do niebieskiego dymku to jeżeli pali ok 1L/15k km to wychodzi że na 1k km pali ok 80-90ml to niewiele. Nowe 1.6 TDI WV bierze 0,5L/250km i wg serwisu tak ma być (sic!!!!). Jeżeli dolałeś 0,6L mixolu (czyli oleju) do ok 45L paliwa i zrobisz na tym 750km to wyjdzie że na tysiąc kilometrów spalisz prawie 1L oleju w sumie. Może dla tego niebieskie kopcenie. Za dużo mixolu. Ja słyszałem że dolewają ale 0,2L/bak. Ja przede wszystkim spróbował bym wlać LIQUI MOLLY diesel spulung na pol baku i zobaczyć różnice. http://www.liqui-moly.pl/features/katalog.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=42&category_id=17 Ewentualnie przy wymianie oleju zastosować płukankę: http://www.liqui-moly.pl/features/katalog.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=95&category_id=19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchcik78 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Witam,mam nowe podejrzenie poparte wiedzą użytkownika diesla od lat i podpowiada mi ze problemem może być słabe sprężanie na jednym z cylindrów i to może być niespalony olej napędowy,tylko czy nie kopcił by na czarno. Niech ktoś mnie poprawi jeśli nie mam racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelo82 Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Taaa, przejmujecie się dolaniem 1 litra na 12tys czy 10tys a ja teraz na trasie 600km musiałem dolać 3litry żeby wrócić do domu!!! 1 litr przed wyjazdem bo już miałem minimum na bagnecie a olej miałem wymieniony 2tyg temu, po dojechaniu do celu końcówkę bagnetu miałem umoczoną w oleju więc dolałem 2 litry i znów jest pusto!!! auto wstawiłem do garażu i koniec już jazdy, muszę szukać jakiegoś magika i szykować kasę na remont lub inny silnik. Po odpaleniu silnika momentalnie ze zdjętej odmy lecą spore ilości siwego dymu, po odpaleniu poleci też spora chmurka z wydechu(siwo czarnego), w trakcie jazdy np. przy ruszaniu zostawiam też sporą zasłonę dymną... tyle że już koloru niebiesko-szarego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Pawelo82 czyli masz pierścienie do wymiany jak tyle oleju musiałeś dolewać na takim dystansie. Ogólnie silnik do kapitalnego remontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi