xelusi31 Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 (edytowane) Witam. Wczoraj byłem na przeglądzie w stacji diagnostycznej z Autem renault Scenic II, podczas badania na rolkach kazał zaciągnąć hamulec ręczny (automat) który zadziałał lecz coś zazgrzytało (hamulec wcześniej sprawował się rewelacyjnie) po opuszczeniu stacji diagnostycznej przy pierwszym zgaszeniu samochodu okazało sie iż ręczny sie nie zaciąga automatycznie oraz ręcznie nie działa i wyświetla awarię hamulca ręcznego (check parking brake)oraz świeci kontrolka (!)(STOP) (Service) (P) jaka może być przyczyna tego komunikatu ? Edytowane 13 Lipca 2014 przez xelusi31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Przyczyna komunikatu to awaria tego hamulca, a to może być od zerwanej linki (w co wątpię) po zerwany gwint na śrubie w napędzie elektrycznym hamulca albo problemy z przekładnią silniczka. Ogólnie nic wesołego. Podpowiadam- zdemontować napęd i wysłać do naprawy: http://www.el-cars.pl/uslugi.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Ten hamulec nie lubi jak po automatycznym lub ręcznym zaciągnięciu stwierdzi obrót koła. Próbuje wówczas mocniej dociągnąć linki a jak to nie pomoże to zaczyna walić błędami. Możesz spróbować wyjąć bezpiecznik 25A pod siedzeniem kierowcy, ewentualnie odłączyć akumulator lub wykasować błąd jakimś programem do usuwania błędów. Jak to nie pomoże to tylko wysłać moduł hamulca na adres wskazany przez poprzednika. Może to trochę nielegalne ale ja na badaniu diagnostycznym nie pozwalam na sprawdzanie tego hamulca na rolkach bo wiem, że po tym badaniu wyskoczy błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 ja na badaniu diagnostycznym nie pozwalam na sprawdzanie tego hamulca na rolkach bo wiem, że po tym badaniu wyskoczy błąd. Mnie z rolek wywiozło po zadziałaniu hamulca i dłuższym ręcznym przytrzymaniu włącznika. Błędy też się nie pojawiły. Sceniol przeglądy przechodził 2 razy, jako auto 5 i 6 letnie. (kupiłem 3 latka z ważnym przeglądem) Kolejny pod koniec tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Lubią się też, niestety, zapiekać zaciski. Też bym to sprawdził, gdyż wtedy albo nie odbija albo nie zaciąga do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xelusi31 Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 ok. dzieki za odpowiedzi :) a orientuje się ktoś czy jest wymóg sprawdzania takiego hamulca w taki sposób ? (na rolkach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Wydaje mi się, że wszystko zależy od diagnosty. Jak mu powiesz, że w tym modelu takie sprawdzanie jest niewskazane, ponieważ ...... to powinien to uszanować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogasek Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie ręcznego hamulca. Co zrobić aby go wyłączyć na stałe? Tak, żeby nie załączył się w ogóle. Czy wystarczy wyciągnąć bezpiecznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Podłączyć auto pod kompa i zmienić w ustawieniach strefę klimatyczną. Wówczas sam nie będzie się zaciągał, a będziesz to mógł robić manualnie kiedy zechcesz i nie będzie sypał błędami jak po wyciągnięciu bezpiecznika, czy rozłączeniu wtyczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi