Skocz do zawartości

kontrolka stop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 2 pytania bo szukałem na forum i nie znalazłem tego, albo za słabo szukałem! Pytanie pierwsze to o co chodzi z tym komunikatem (brak komunikatów w pamięci) po włączeniu funkcji automatycznych świateł :blink:. Pytanie drugie to podczas jazdy, a dokładniej podczas skrętu w prawo i redukcji biegu na 2 rozległ się głośny dźwięk i zapaliła się kontrolka stop ale dosłownie po sekundzie może dwóch zgasła i dźwięk po za tym wszystko było ok. Wróciłem do domu i nic się więcej nie działo!!! Czy może to być jeden z tak zwanych humorków szczeniaczka przy wysokich temp. powietrza na zewnątrz!!! :unsure:

Edytowane przez aston76

1) 1,9 cdti - nie było takich silników w SC

2) brak komunikatów to... brak komunikatów. czyli wszystko OK

3) kontrolka STOP mogła się zaświecić, bo może za mocno zredukowałeś (za duża prędkość na ten bieg) i mógł alternator dać znać

4) Czy może to być jeden z tak zwanych humorków szczeniaczka przy wysokich temp. powietrza na zewnątrz!!! - nie ma takiego czegoś.

Miałem na myśli to że elektronika w naszych autach czasami głupieje sama od siebie. A nie znasz odpowiedzi na pytanie dotyczące tego komunikatu co się wyświetla przy światłach, chodziło mi bardziej o to czy to działa jak są włączone auto czy nie ma różnicy?

Edytowane przez aston76

jak światła masz w trubie AUTO to się wyświetla to, co pisałeś w pierwszym poście, czyli brak komunikatów NO MESSAGE.

jak swiatła masz wyłączone w trybie automatu to pisze coś w stylu AUTOMATIC LIGHT DISABLED.

P.S. proponuję mocno poczytać instrukcję do pojazdu

Edytowane przez mrarek

podczas jazdy, a dokładniej podczas skrętu w prawo i redukcji biegu na 2 rozległ się głośny dźwięk i zapaliła się kontrolka stop ale dosłownie po sekundzie może dwóch zgasła i dźwięk po za tym wszystko było ok

Sprawdź poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku na pompie hamulcowej

Jest on pobierany do wysprzęglika sprzęgła, a zapewne miałeś je wciśnięte, do tego hamowanie i zapewne przechył auta w zakręcie..

Jak będzie niski poziom i nim dolejesz, to jeszcze sprawdź grubość klocków hamulcowych. Takie zachowanie w podobnych okolicznościach, to pierwszy sygnał, że klocki powoli zamieniają się w żyletki.