matty Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Witam wszystkich, mój pierwszy temat i pierwsza prośba :) rozglądam się za pierwszym autem dla siebie i mam kilka pomysłów, ale ciężko jest się zdecydować :) budżet jakim dysponuję to ok. 25 tyś.zł. Wśród aut branych pod uwagę znalazła się Meganka II z silnikiem 2.0T i postanowiłem poszukać pomocy na Waszym forum (: Przeglądałem kilka ogłoszeń, tematów, ale nie znalazłem nic odnośnie modelu znalezionego na allegro: RENAULT MEGANE RS TROPHY 2.0 T 16V Czy można cokolwiek stwierdzić po obejrzeniu zdjęć, ewentualnie czy ktoś był go oglądać na żywo? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi (: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spike96 Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Fabryczne tarcze trophy były nawiercane a tutaj ktoś już wymienił na lite. Ogólnie auto zostało wypuszczone w limitowanej serii 500 sztuk i ma zmienione w stosunku do wersji sport przekładnie kierowniczą, zawieszenie jest twardsze. Auto nie było oferowane w Polsce, dlatego pewnie nic nie znalazłeś. Trzeba jechać i zobaczyć, sprawdzić w ASO i jeżeli wszystko ok. to może być perełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymek Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 (edytowane) Przekładnia kierownicza jest ta sama. Były niebieskie pasy, wyłączalne ESP, felgi Bebop (w phase1 były tylko sunthese, bebopy były od phase2). brak maskownicy na akumulator, brak oznaczeń modelu na tylnej klapie. Wydaje mi się tez że brak zaślepki na klamce kierowcy No i zdjęcie dokumentów albo nie robione w tym aucie albo to nie dokumenty od Trophy bo tapicerka na fotelach musi być niebieska ;) Edytowane 21 Lipca 2014 przez Shymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spike96 Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 (edytowane) Są niebieskie tylko może światło tak pada(chociaż z drugiej strony gałka zmiany biegów powinna być szyta z tyłu niebieską nicią a nie widać jej za specjalnie). Tabliczka z numerem widać jest za dźwignią zmiany biegów. Edytowane 21 Lipca 2014 przez Spike96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz89 Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 a czy boczki drzwi nie powinny być skórzane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matty Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Auto nie było oferowane w Polsce, dlatego pewnie nic nie znalazłeś. Trzeba jechać i zobaczyć, sprawdzić w ASO i jeżeli wszystko ok. to może być perełka. Rozglądałem się za wersją z silnikiem 2.0T i przez przypadek trafiłem na to ogłoszenie. Niestety w tygodniu pracuję, jeżeli wypadnie to w sobotę też, więc ciężko by było mi podjechać tak, żeby wziąć ją do ASO. Pisałem z nadzieją, że ktoś chociaż był ją zobaczyć i mógłby coś więcej powiedzieć (: brak maskownicy na akumulator, brak oznaczeń modelu na tylnej klapie. Wydaje mi się tez że brak zaślepki na klamce kierowcy No i zdjęcie dokumentów albo nie robione w tym aucie albo to nie dokumenty od Trophy bo tapicerka na fotelach musi być niebieska ;) na autoscout24.com znalazłem dwie Meganki Trophy, w jednej też nie było maskownicy na akumulator, a na tylnej klapie było "Renault Sport". Ciężko mi powiedzieć z tych zdjęć czy jest tam ta zaślepka czy jej brakuje (: Raczej tak światło padało, że widać głównie czarną tapicerkę, bo przeszycia zgadzają się z innym zdjęciem :) Mam prawie 300km w jedną stronę do tej mieściny i ciężko jest mi się zdecydować czy warto by było jechać ją oglądać, bo nigdy nie wiadomo co można zobaczyć na miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spike96 Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Osobiście jak dla mnie cena jest zbyt niska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymek Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 (edytowane) Boczki jak najbardziej powinny być skórzane. Na ostatnim foto widac przez szybę auto bez przodu ;) Myślę że to trophy nie jest bezwypadkowe ;) Co do tapicerki i zdjęcia z dokumentami - ramka naokoło drążka skrzyni biegów powinna być polakierowana na czarno jak reczny czy ramki zegarów a jest zwykła szara :) Edytowane 22 Lipca 2014 przez Shymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matty Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi :) a co sądzicie o tej megance: link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tco_tm Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Pozwolę sobie odkopać temat i sprostować kilka komentarzy, bo niektóre z nich nie do końca pokrywają się z prawdą: Fabryczne tarcze trophy były nawiercane a tutaj ktoś już wymienił na lite. Jeśli w ogóle coś było widać na zdjęciach, to można było również dostrzec, że tarcze są oryginalne i nawiercane. Przekładnia kierownicza jest ta sama. Przekładnia kierownicza w modelu Trophy została zmodyfikowana, a odziedziczyły ją wszystkie późniejsze egzemplarze. Boczki jak najbardziej powinny być skórzane. W wersji z materiałowo-skórzaną tapicerką (wstawka w środkowej części fotela) boczki drzwi były materiałowe. ramka naokoło drążka skrzyni biegów powinna być polakierowana na czarno jak reczny czy ramki zegarów a jest zwykła szara Trophy 225 nie miało lakierowanej ramki wokół dźwigni zmiany biegów. Ramka ta (wraz z panelem konsoli centralnej i uchwytami do zamykania drzwi) była fabrycznie "karbonowa" (tak, jak na zdjęciach). Nieco zraziłem się powyższymi komentarzami - szczególnie, że jeszcze trzy dni temu nie odróżniałem "sporta" od "cup-a" i skreśliłem auto z listy. Przez zupełny przypadek znalazłem się jednak w weekend blisko Lubina i mimo wszystko postanowiłem samochód obejrzeć (uzbrajając się w wiedzę z innych źródeł). Skutek taki, że w tej chwili trzymam dwie karty od tego pojazdu, patrząc na niego dumny jak paw ;). Auto oczywiście nie jest nowe, ale nie minę się za bardzo z rzeczywistością, jeśli powiem, że serwisu wymaga jedynie klimatyzacja... Podchodząc do tego z innej strony, nie wiem, czy w tej sytuacji nie powinienem dziękować, że skutecznie zniechęciliście kolegę matty ;). P. P.S. brak maskownicy na akumulator Jeśli chodzi o pokrywę "plusa" (innych maskownic w tym modelu nie widziałem), to na zdjęciu leży obok zawiasu maski. Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez tco_tm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arni88 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Trophy ma taka samą przekładnie jak inne cywilne meganki oraz sporty w tym R26, wiem bo swoja przekładnie rozebrałem i skrupulatnie pomierzyłem i jest dokładnie taka sama jak np w 1,6. Zmienione jest "wspomaganie" czyli siły z jakim działa itp to jedyna zmiana.. nawet w serwisie to znajomy potwierdził, pomimo ze w serwisie ma inny nr(8200646936 dla mojej przekładni w R26 koszt 1420zł) a zwykłe meganki mają 8200892104 to jest to samo poza drążkami kierowniczymi bo te w sport są dłuższe i dlatego inny nr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krrizz Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Arni88 ma racje przekładnia jest taka sama, co do pokrywy akumulatora to Shymkowi pewnie chodziło o taką pokrywę http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=megane+II+pokrywa+akumulatora&bmatch=seng-v6-4-default-0718 Swoją droga mocno staniały te samochody tco_tm fajnie by było jak byś opisał/zaprezentował swoje nowe trophy'eum Pozdrawiam i życzę bezawaryjności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymek Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Nie karbonowe dodatki a kevlarowe (żółkną z czasem). Faktycznie boczki są materiałowe (choć u mnie mam pół skóry i boczki są full skóra z białą nicią) To radio nie jest oryginalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) choć u mnie mam pół skóry i boczki są full skóra z białą nicią Jesteś pewny że to FULL skóra?? Zrób test z kroplą wody na poziomej części tej tapicerki, to się dowiesz co masz.... Rozbierając takie skórzane boczki i ramiona podłokietnika ze sceniola dopiero od dołu widać jaka to "skóra" no i woda się nie wchłania. Szybciej odparuje niż wsiąknie, jak przy prawdziwej skórze ma to miejsce. (test z wodą podpowiedziany przez polskiego przedstawiciela producenta farb do skór samochodowych. Miałem zamiar zmienić kolor z beżu na czarny w takiej zakupionej "skórzanej" tapicerce. Niestety na SKAJU jaki tam jest, te farby nie trzymają jak powinny.) Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymek Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Tak w Sporcie ph1 jest prawdziwa skóra :) akurat ten model był w pewnym sensie flagowym autem palety Renault w tamtych czasach i dali w niego wszystko co było najlepsze ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi