Skocz do zawartości

Zamulony scenic 2.0 16v

matt4

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda zawsze jeżdziłem mocniejszymi autkami i to może być powód ale wydawało mi sie że prawie 140km powinno lepiej jechać

Ogólnie silnik pracuje równo, nie faluje, nie klekocze jak diesel, a jakiś mułowaty szczególnie dół, spalanie ok 11-12l w mieście, trasa 7,5l

jak się go pociągnie to idzie w miarę ok ale przy wysokich obrotach jakiś rezonans lekki jest., nie wiem może poduszka jakaś i przy odpalaniu w jedo ostatniej fazie pisk, albo gwizdnięcie ciężko określić

Po zakupie auta znalazłem martwego szczura, chyba wpadł pod pasek klinowy, oglądałem wszystkie węże i są całe, nic nie przegryzione

A jakby rozrząd był przestawiony chociaż o jeden ząbek, czym by sie objawiało to?

może po prostu te silniki tak mają?

tutaj filmik z rozpędzania 0-110

• 2 tygodnie później...

przy odpalaniu w jedo ostatniej fazie pisk, albo gwizdnięcie ciężko określić

Jeśli pisk to może pasek osprzętu?

Ten sam silnik mam w S I Ph II a w stosunku do Scenica 1.6 wypada duuużo lepiej (testowałem). Dobrze "ciągnie" od 3,5 tys. obrotów. Myślę,że to kwestia masy i "ten typ tak ma" chociaż moim zdaniem to ta moc jest ok i daje frajdę.

Edytowane przez marbol

Jak chcesz poduszkę górną prawą to ci odstąpię za 40 zł Hutchinson 2007r. Bez wycieków bo kupiłem nową niepotrzebnie za 240.

Dodano: 24 wrz 2014 - 12:04

Sprawdź ciśnienie na cylindrach.

Dodano: 24 wrz 2014 - 12:05

Ładnie się zbiera :)

Moje autko również było zamulone. Mimo 170 KM, jechało, jakby miało ich góra 100. Wymieniłem filtr powietrza, wyczyściłem przepływomierz. Efekt, zupełnie inne auto. Idzie jak szatan, aż pasażerom pikawa przyspiesza. Na 3 biegu nadal aktywna kontrola trakcji, mimo opon 225/50.

A co słabego ciągnięcia od dołu... Wolnossące 16-zaworowe benzyniaki zaczynają żyć od 3 tys. obrotów/min. Taki ich urok.