Przemkowy Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Witam, w sobotę moje autko po raz kolejny odmówiło posłuszeństwa,a dokładniej, wyjeżdżając z podjazdu auto momentalnie zgasło i nie dało się uruchomić ponownie. Po przekręceniu kluczyka do pozycji zapłon żadne kontrolki się nie świecą. Nie działa kompletnie nic. Sprawdziłem bezpieczniki przy kierownicy, i pod maską z 2-óch stron + 1 bezpiecznik był przy akumulatorze. Wszystkie sprawne. Akumulator daje napięcie, kolega sprawdzał u mnie też napięcia przy tych bezpiecznikach po lewej stronie (patrząc od przodu) i napięcie było. Macie pomysły co może być powodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Zobacz czy do stacyjki dochodzi prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Czujnik uderzeniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Miałem to samo przed chwilą. Poluzowany przewód MASY do akumulatora. Wyjmij go, oczyść styk klema/akumulator i będzie hulać jak ta lala Dodano: 15 wrz 2014 - 18:54 Czujnik uderzeniowy Odpowiedzialny jest tylko za pompę paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemkowy Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 dziękuję za porady. Otóż tak, oczyściłem kleme i ten bolec na akumulatorze, czy czujnik uderzeniewy to taki przycisk pomiędzy płynem do chłodnicy a bezpiecznikami po prawej stronie pod maską? (w tym przycisku w środku jest metalowa kulka, mała sprężyna ściągająca 2 blaszki) przeczyściłem w nim styki i nic. W aucie działają tylko światła awaryjne. Każdy bezpiecznik po raz kolejny sprawdziłem - wszystkie ok. Jak można sprawdzić czy do stacyjki dochodzi prąd? Pożyczyłem od kolegi bodajże woltomierz (takie żółte ustrojstwo z 2 kabelkami czarnym i czerwonym). Aha, podłączyłem aku pod inne aut i odpalił bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Czyli masz akumulator do naładowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 (edytowane) aston76, akumulator sprawny, bo jak pisze Przemkowy w innym aucie ten akumulator odpala bez problemów. Pierwsze należy sprawdzić czy do stacyjki dochodzi napięcie z aku. Zdjąć osłonę z kolumny kierownicy i miernikiem sprawdzić czy na czerwonym kablu w stacyjce jest napięcie 12 V. Nie wiem czy sprawdzałeś bezpieczniki umieszczone w podszybiu, dostęp po zdjęciu ramiona wycieraczki i kratki wlotowej powietrza do wentylacji kabiny. Edytowane 16 Września 2014 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemkowy Opublikowano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 nie wiedziałem że w podszybiu też są bezpieczniki, dziś to posprawdzam, dziękuję za wskazówkę jak sprawdzić napięcie w stacyjce. Dziś postaram się tematem zająć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Ja trochę inaczej zrozumiałem post kolegi Przemkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemkowy Opublikowano 22 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 (edytowane) dzień dobry, otóż tak, sprawdziłem bezpieczniki w podszybiu - są ok. Co do sprawdzenia czy prąd dochodzi do stacyjki to będę mógł zrobić to dopiero w sobotę, bo sam nie wiem jak a w sb wpadnie znajomy. Napięcie na aku mam 12,67 więc chyba ok. Dodano: 22 wrz 2014 - 10:50 witam, usterka naprawiona, powodem było zwarcie w instalacji (bynajmniej mi tak elektryk powiedział, i od kabla czerwonego z aku nie dochodził prąd do silnika (gdzieś zanikał po drodze) usterka naprawiona - kabel wymieniony. Edytowane 18 Września 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi