fillon Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) Na osłonie silnika pojawiła się plama z oleju (po stronie kierowcy z przodu blisko zderzaka). Po zdjęciu osłony okazało się, że cieknie na połączeniu przewodu do intercoolera. Mechanik który to zdiagnozował zaproponował wymianę uszczelki jednak zaznaczył, że to może nie przynieść poprawy. W ASO również proponowali wymianę uszczelki (uszczelka intercoolera 77 01 071 288). Zdecydowałem się na wymianę (wykonaną przez mechanika nie ASO). Już po kilku dniach widzę, że wyciek nadal istnieje. Co robić? Czy ktoś miał podobny problem. Podobno jest to powszechne w Lagunach III i Meganach III. Edytowane 13 Października 2014 przez fillon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ratownik77 Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 w moim Meganie 3 razy ASO wymieniało uszczelką, raz cały inercooler:) W poprzednim modelu, jesli się nie mylę, w tym miejscu była opaska zaciskowa. Zastosowałem ją w obecnym samochodzie i po przejechaniu ok 30 tys. km widać tylko lekkie zapocenie. z rozmów z mechanikami w ASO wynika, że rzeczywiście problem jest dosyć powszechny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fillon Opublikowano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Dzięki za odpowiedź. Czy zastosowana przez Ciebie opaska pochodziła z poprzedniego modelu ? Gdzie można taką kupić? Jakiś symbol , zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 W wielu autach poci się to połączenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fillon Opublikowano 30 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) W moim przypadku to coć wiecej nic tylko pocenie. Na osłonie silnika mam plamę , widziałem też ślady oleju na podłodze garażu. Dokładnie pod tym połączenim. Zauważyłem również delikatne zapocenie odmy. Silnik ogólnie jest suchy, turbina też. Podobno silnik ten dość często traci szczelność na misce olejowej. Jak dotąd nie stwierdziłem ubytków oleju na bagnecie. Pomijając sprawę samego uszczelnienia dziwię się, ze w tym miejscu może być tyle oleju. Jeśli będę wiedział jaką opaskę tam założyć to chyba też bym to zrobił... Edytowane 30 Października 2014 przez fillon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Z miską się zgodze nie ważane jaką uszczelke się zastosuje i jak dobrze oczyści wszystko będzie ciekło , stwierdziałem że nie ma sensu wymieniać tej uszczelki po raz 4 a raz do roku umyć sobie miske i osłone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 (edytowane) U mnie od nowości ta rura od intercoolera na łączeniu się poci, ale cały czas jest tak samo i nie kapie (oleju też nie ubywa). Edytowane 31 Października 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi