Dominika86 Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Witam, mam taki mały problem. Kontrolka od spalania średniego cały czas stoi w miejscu, tz. cały czas pokazuje mi 8,2L/100km i nie wiem co z tym zrobić by ruszyło się coś :/ To spalanie po poprzednim właścicielu i nie wiem o co chodzi :( Auto 2006 rok zakupione w salonie, cały czas serwisowane w ASO Dodam iż jechałam ostatnio meganka kombi, to licznik średniego spalania w zależności od przejechanych km zmieniał się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 poczytaj instrukcję obsługi - spalanie średnie będzie "stało" w miejscu, jeśli dystans przejechany jest bardzo duży (np. kilka tysięcy km). jeśli ktoś wyzerował dystans, to średnie spalanie będzie się zmieniać, aż się ustabilizuje. a z tym zmienianiem się spalania w innym samochodzie - może widziałaś spalanie chwilowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominika86 Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) W innym aucie to było spalanie średnie :) a co do średniego spalania u mnie, to muszę wyzerować najlepiej ten dystans przejechany tak?? żeby działało wszystko ok ?? Przepraszam może za głupie pytania, ale świeżo nabyłam auto i jeszcze nie do końca poznałam jak działa wszystko obok zegarów. Edytowane 15 Października 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 nie wiem dokładnie, jak w megane (podpowiedzą może koledzy, ale do przeczytania jest INSTRUKCJA OBSŁUGI), ale w SCENIKU na prawej manetce są przyciski - dłuższe przytrzymanie któregokolwiek z nich powoduje wyzerowanie wszystkiego, oprócz licznika głównego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominika86 Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 OBOWIĄZKOWO do przeczytania, wiem. Z tego co o uszy mi sie obiło, to u mnie też tak się zeruje. Ale dla pewności poczytam instrukcję :) Dziękuję za odpowiedź na posta, bo już się bałam, że coś się zepsuło, albo ja zepsułam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 no to teraz, jak sobie wyzerujesz to nie wpadnij w panikę, jak zobaczysz średnie w okolicach 12 l/100 (zależy jakie buty zakładasz). im dłuższy dystans, im więcej trasy i spokojnej jazdy, tym średnie mniejsze. np. moje poniższe średnie jest z przejechanych ponad 100 tysięcy km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominika86 Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Zrobione :) a średnie 14,5l/100 , ale to przez te Poznańskie korki, a w butach tylko płaskich do auta wsiadam. Bardzo dziekuje za pomoc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 z czasem spadnie... albo samo się skasuje po 9999 km :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominika86 Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 no tam akurat było jakoś lekko powyżej 5 tys :) a ja zanim zrobie 9999km to minie z rok ;) ale naprawde doceniam pomoc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi