makin23 Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 (edytowane) Witam. Muszę zamienić liveboxa (modem) na coś innego żeby działało z neostradą potrzebuję podłączyć kompa stacjonarnego po kablu i 2 laptopy przez wifi. Co możecie polecić ? Edytowane 19 Października 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Kupujesz ruter 5.4Ghz (np. TL-WDR4300) kabel od Neo wbijasz w niebieski port a do kompa w żółty konfiguracja trwa dosłownie 5 minut a masz solidne wi-fi i kompa na kablu bez ograniczeń transferowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 A ja powiem Wam tak, warto zakupić oddzielnie router i modem ADSL. Jeśli chodzi o router to polecam Mikrotika serii 2011: http://cdr.pl/p1754,mikrotik-routerboard-rb2011uas-2hnd-in.html , a modem ADSL2+ - Siemens Speedstream 41** (można go kupić na allegro, był używany w usłudze DSL TPSA). Niestety, żeby wszystko spiąć i odpalić trzeba trochę pokombinować, ale warto. Nie jest to zestaw plug and play. Jedyny router z modemem ADSL, który dobrze wspominam to Linksys WAG200EU, reszta to problemy ze stabilnością i problemy z obsługą ruchu przez router. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makin23 Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) A coś tańszego, nie zależy mi na jakiś strasznych prędkościach takiego modemu. Mam neostradę tylko 10mb.? Dodano: 21 paź 2014 - 08:18 Jakieś podpowiedzi ? bo zostanę bez dostępu do forum :mellow: Edytowane 21 Października 2014 przez makin23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megan92 Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Ja mam na sprzedaż Sagemcom F@st 2704 od Orange. Działał u mnie rok bez żadnych problemów. Też miałem do 10Mb. Jak chcesz pogadać, skontaktuj się na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Dokładnie jak pisze Krzychu. LinkSysy serii WAG kiedyś się sprawdzały. Teraz pewnie są już jakieś nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Ja mam chyba z 6 lat TP-Link W8901G. Od jakiegoś czasu mam neostradę 10mb i działa świetnie, zasięg i prędkość wi-fi również dobre, od czasu do czasu ruter już chyba z upływu lat użytkowania rozłącza mi się z internetem na kilka chwil, więc rozglądam się powoli za czymś nowym;) Na allegro ten model kupisz tylko używany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 .... :blink: już nie pamiętam kiedy miałem tak powolne łącze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Nie pobieram ciągle filmów czy gier i do przeglądania internetu w zupełności wystarcza... Nie potrzebuje mega szybkiego LTE 100mb żeby mi się stronka załadowala 3 sekundy szybciej czy film ściągnął w kilka minut... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) Też nie mam takich potrzeb ale...... Młodzież namiętnie zasuwa w gierki online, (tu ważne jak najniższe pingi i zero zerwań) do tego net potrzebny do pracy starszemu synowi, bo niejednokrotnie łączy się ze służbowego lapka z siecią dyspozytorską w firmie, (a pobranie szkieletu sieci energetycznej z wszystkimi nakładkami potrzebuje naprawdę dobrego łącza) doliczyć trzeba jeszcze "skromne" potrzeby moje i małżonki, wiec zazwyczaj 3- 4, a nawet 6-9 "pobieraczy" jest jednocześnie na łączu. Nie mam LTE ale zwykły światłowód z taryfą 30/60Mb/s. To taka ekonomiczna taryfa na potrzeby domowe. (z opcja 2 telefonów po VoIP oraz telewizją kablową po światłowodzie) A co do mojej niepamięci, to przed światłowodem miałem przez dłuższy czas radiówkę, najpierw przez rok 2,4GHz, a potem 5GHz gdzie te przesyły były już znacznie szybsze jak NEO 10Mb/s. Tak wiec to 10 odczytuję jako cokolwiek powolne..... I z tego wzięła się ta dygresja, choć trochę odbiegająca od głównego wątku. Edytowane 21 Października 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spike96 Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Każdy doradza a nikt nie zapyta. Jaki budynek? Gdzie chcesz przesłać sygnał WiFi? Czy planujesz zmainy neostrady na szybszą wersję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makin23 Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 zmieniam neostradę z 2 mb na 10 mb a miejsce przesyłania sygnału to domek jednopiętrowy . Net służy tylko do przeglądania stronek i takich tam nie potrzebuje łącza super szybkiego bo filmów w necie nie patrzę i w gry nie gram . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megan92 Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 A jesteś pewny,że na 10Mb? Nie masz przypadkiem w umowie napisane, że do 10Mb? Bo jest różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroliq Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Osobiście polecam router, którego sam używam - TL WR841N (co prawda inny dostawca netu niż u Ciebie). Zasięg bardzo przyzwoity (mieszkam na 4 piętrze, dwa piętra niżej nie ma odczuwalnej różnicy w sile sygnału - pomimo, że urządzenie, z którego korzystam nie pokazuje pełnego zasięgu - na dole przed budynkiem spokojnie mogę z netu korzystać), a i konfiguracja banalna (załączona płytka z instalacją krok po kroku). Dodatkowo przepustowość 300Mbps powinna wystarczyć jeszcze na jakiś czas. Router posiada 4 gniazda na urządzenia po kabelku, reszta może połączyć się po WiFi. Cena/jakość wychodzi naprawdę bardzo korzystnie (za mój zapłaciłem ok 100zł (półtora roku temu) obecnie ceny w granicach 60-70zł). Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spike96 Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Pytam jaka prędkość bo neostrada fiber jest w technologii vdsl, a wolniejsze w adsl. Proponuje http://www.tp-link.com.pl/products/details/?categoryid=219&model=TD-W8970 jeżeli masz ograniczony budżet a chcesz dobry sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi