allien18 Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Witam, mam taki problem, wymieniałem rozrząd z pompą wody, płynem chłodniczym i uszczelniaczem wału(bo ponoć już się nadawał do wymiany) i od tego momentu ubywa mi płynu i mam wrażenie, że przybywa oleju. Czy możliwe jest, że płyn przedostaje się przez ten uszczelniacz do silnika ? Dodam jeszcze ze ok 2 miesiące temu miałem płynu trochę poniżej max a teraz mam na min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liber Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Załóż ten temat na głównym dziale a nie tu, bo nikt tego nie odnajdzie. Pomógłbym Ci gdybym wiedział. Sam mam problemy z uciekającym płynem w mojej Megi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokens1983 Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Paniowie pomocy!! Powyzej dolaczam zdjecia spodu kurka od wlewu oleju,jak widac jest wypelniony dziwnym szlamem koloru musztardy oraz bardzo czuc tam benzyne....pozatym mam problemy z gotujaca sie woda w wskazowca czasami szaleje i obawiam sie ze jest to uszczelka pod glowica Co sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Płyn dostaje się do oleju, diagnozę chyba już sam sobie postawiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Keny71 Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Też mam problem z "uciekającym" płynem chłodniczym. Zaczęło ubywać około 1 litra na 100km. W związku z tym zacząłem sprawdzać pod kątem wycieku (temp. trzymała ładnie - na połowie skali-zero skoków temp. , pali od "pierwszego" , żadnej białej chmurki, zero wody w oleju itp.). Stawiałem na uszkodzoną pompę wody ale okazało się, iż mam wyciek przy termostacie (obudowie). Kupiłem nową obudowę wraz z termostatem (kpl. - oryginał Renault). Po zamontowaniu nie zauważyłem aby ubywał płyn ale.... temperaturę na zegarze wskazuje na pierwszej kresce :-? , i nic do góry.... , idę rozebrać starą obudowę (była nierozbieralna), wyciągnę stary termostat i go założę zamiast tego nowego i mam nadzieję , że będzie ok. Dam znać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelli Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Keny71 A nie pomyślałeś że może Ci się zepsuł czujnik temp. ? [ Dodano: 2010-05-17, 19:39 ] jokens1983 Według mnie to będzie uszczelka - tak jak postawiłeś diagnozę sobie sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Keny71 Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Właśnie skończyłem wymianę termostatu (na tego co był wcześniej) i ... temperatura po 5km na wskaźniku pokazuje połowę skali tzn. tak jak było wcześniej ;) , wniosek niby oryginalny termostat a jednak do dup...y :-? . Pawelli a czemu nagle po wymianie korpusu wraz z termostatem miał paść czujnik (a są dwa)???? Najważniejsze , że temat opanowany ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelli Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Kiedyś mi padł i też wskazywał mi do 1 max. 2 kreski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokens1983 Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Bylem u mechanika -jednak uszczelka .....no coz pojdzie po kosztach:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birdos Opublikowano 24 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Witam Mam podobny problem z uciekającym płynem,lecz u mnie to już padło do ilości w litrach na kilkanaście km zanalazłem przeciek, to peweni uszczelka miedzy silnikiem a czyms co jest na zdjęciu , pytanie moje czym dam radę wymienić to bez mechanika i jaka to uszczelka lub jaki to może być koszt naprawy? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelli Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 To co zaznaczyłeś to obudowa termostatu - koszt 80 -120 PLN + wymiana + płyn chłodniczy - czyli pewnie z 200 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birdos Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Tak ale czy miedzy ta obudowa a silnikiem jest jakaś uszczelka bo właśnie miedzy termostatem a silnikiem cieknie,tam gdzie jest ta gruba czerwona kreska, od spodu. Tam gdzie ta żółta kreska jest tam jakaś uszczelka? wiem może być tak ze obudowa pękła lub jest uszkodzona. Jutro będę to rozbierał mam nadzieję , że nie będzie problemu z częściami [ Dodano: 2010-05-27, 18:34 ] No i naprawione , uszkodzona obudowa termostatu pęknięta od wewnątrz przez co wydmuchało uszczelkę, koszt termostatu z obudową wraz uszczelkami w komplecie 80zł plus płyn chłodniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokens1983 Opublikowano 28 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Co sadzicie o tym? [ciach]teelseal.co.uk wlasnie to zastosowalem zobaczymy co sie stanie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 28 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Znając życie to termostat wysiądzie po tym i się skończy skuteczność ;) Nigdy taki preparat nie zastąpi naprawy. To jest patent handlarzy na podpicowanie fury przed sprzedażą, ewentualnie można tego użyć w sytuacji awaryjnej gdzieś na trasie, żeby dojechać do domu/warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokens1983 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Sprawdzilem - fakt zadzialalo na 1 dzien ale jak juz wyjechalem w trase i przycisnalem do 130 km/h poszlo i to konkretnie uszczelka - no i stoi w warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi