Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Tylna klapa nie chce się otworzyć

fredi

Rekomendowane odpowiedzi

Troche mnie nie było na forum i od razu z problemem.... Zerknąłęm w necie, ale chyba słabo bo nie wiem co robić.

Dziś nie mogłem otworzyć tylnej klapy. Sytuacja wygląda tak, że tylna klapa jest zamknięta. Nie reaguje na zamykanie i otwieranie. Tzn po otwarciu auta klapa nie chce się otworzyć. Chce wcisnąć i nie mogę. Stan jest tak jak przy zamkniętych drzwiach. Nie da się wcisnąć przycisku.

Pukałem i nic. Co ciekawe, mam w klapie uchylną szybę i ta działa normalnie czyli auto zamknięte to szyba zablokowana a otwarte to można podnieść do góry.

Co robić? Co tam się stało? Jak to otworzyć?

Edytowane przez fredi

ze 3 tygodnie temu miałem przechodziłem to samo w scenicu mamy.

Ty masz 2002 rok, więc pewnie bez miejsca na kluczyk, ale to nie ma znaczenia.

Też mamy uchylną szybe i to jest ułatwienie.

Ja zrobiłem to tak:

Otworzyłem uchylną szybę i odkręciłem 2 śrubki trzymające górny plastik. Wyjąłem najpierw mniejszy plastik, który jest na zatrzaskach,a później ten przykręcany.

Następnie dostałem się do środka od strony foteli i odkręciłem śrubki w uchwytach do zamykania klapy (w tym dużym plastiku przykreconym do klapy).

Odchyliłem tyle ile mogłem plastik od strony zamka (od dołu) i wsadziłęm rękę do klapy i wymacałem mechaniozm zamka, pociągnąłem za jeden z drutów i zamek się otworzył. Okazało się, że plastikowy element spadł z bolca. Wcisnąłem go na miejsce i znowu wszystko działa :)

• 10 miesięcy temu...

Meganecoupe02, hm...nawet nie ruszyłem tematu teoretycznie. Tu tam, święta i klapa zamknięta. Aż strach się zabierać. Muszę to sobie poukładać w głowie i zacząć od rana.

---------

Kolejny dzień, wcześniej jakiś wyjazd i nie ma czasu na prace przy bagażniku. Może po 11 listopada.

Dodano: 21 wrz 2015 - 23:28

Chciałbym uzupełnić informacje odnośnie calej historii. Cóż, w 2014 się zepsuła. Jeździłem tak do wiosny 2015. Rozebrałem, naprawiłem, pokleiłem, ale było dobrze może z miesiąc. potem znowu rozbiórka i..tak jeździłem latem. Ostatnio udało mi się kupić używany zameczek, Wsadziłem i jest.

Edytowane przez fredi