Mr.Adalbert Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Witam, W mojej Megi I phII złamał się bat przy podstawce. Musze kupić nowy, ale zależy mi na tym, aby był oryginalny ze wzmacniaczem. Na allegro za około 20zł są anteny do megane, które wygladąją jak fabryczne. Niestety nie potrafię okreslić, czy maja one wzmacniacze. Potrzebuje informacji, gdzie szukać dobrej anteny i czy używając radia Sony z 2005 roku potrzebny będzie separator? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Przepraszam, zmuszony byłem wstawić z telefonu. Edytowane 18 Listopada 2014 przez Mr.Adalbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Ja bym kupił nowy bat i wzmacniacz antenowy, np. taki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Z fotek wynika że to takie same jak w megankach i sceniolach I przed liftem, montowane nad szybą przednią. A te najlepiej kupować w Peugeocie. Są identyczne jak fabryczne Renaulta, a dużo tańsze. Jedynie bolec ustalający z podstawy, wchodzący w drugi otworek w dachu jest nieco grubszy, co da się obciosać. Jest gdzieś nawet temat na forum, co prawda już pokryty kurzem ale jest. W swoim sceniolu starszym wymieniałem taki komplet ale wzmacniacza nigdzie pod, ani w antenie nie było, a radio odbierało jak na starej, której nie dało się odkręcić i inaczej ustawić pochylenia.. Edytowane 17 Listopada 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Adalbert Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Bo podobno wzmacniacz jest w podstawce anteny. Najbardziej odpowiadałoby mi kupić oryginalną antenę + separator, bo podobno niefabryczne radia nie dają zasilania na antenę. Czy taka antena może mieć ten wzmacniacz w stopce, czy to raczej chiński bubel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 podobno wzmacniacz jest w podstawce anteny Ktoś Cię wprowadził w błąd, we wcześniejszych modelach nigdy nie było wzmacniacza, a tym samym zasilania go przez radio. Takie wzmacniacze pojawiły się dopiero w Megane/Scenic II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Antena powinna być dobra ,zasilanie i wzmacniacz montowany były dla anteny z tyłu samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Adalbert Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Czy jest różnica w jakości odbioru między oryginalną anteną, a zamiennikiem ze sklepu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Zależy od zamiennika.. Dam przykład z własnego doświadczenia. (nie dotyczy anteny jaką potrzebujesz, bo taką kupowałem w salonie peugeot-a, oryginalna ale taniej jak w renault, pisałem wyżej) A więc sprawa zamiennika przerabiana na przykładzie sceniola II którego zakupiłem bez anteny. Kupiłem antenę, z Allegro za niecałe 20 zł + przesyłka, jakiś chiński zamiennik i ta antena była tylko atrapą. Nawet rozgłośnia radiowa oddalona o 4 km w linii prostej szumiała. Potem pokazały się w Biedronce razem z wycieraczkami, dodatkowymi lusterkami, i roletkami do szyb, anteny podobne do oryginalnych w cenie 8 zł. (wszystko po 8 zł) Ze względu na niską cenę postanowiłem kupić i spróbować. I to był strzał w dziesiątkę. Nie to radio, nie ten odbiór, przy tych samych warunkach i lokalizacji. Po kilku dniach nawet antenę rozebrałem od góry i odwinąłem izolowany drucik i metalową tasiemkę z pręta z włókna szklanego, na długości 5cm by antenę skrócić. Po obcięciu również drutu i tasiemki ponownie antenę już skrócona zaizolowałem i zabezpieczyłem przed wilgocią, zwracając uwagę by drut i taśma nie miały ze sobą styku na końcu anteny. Odbiór nadal jest taki jak na całej długości antenie, a już nie haczy o górę futryny w drzwiach garażowych. Za niedługo będzie 4 lata jak tej anteny używam i gdyby nie to pytanie, to by mi się nie przypomniało, że mam zamiennik za 8 zł z biedrony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi