Robertto Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Ostatnia diagnoza mojego mechanika - nieszczelność, czy tez luz na jakiejś tulei w sprężarce powoduje ubywanie oleju (na razie nieiwelkie) Moc jest OK. Rada mechanika - trzeba z tym żyć, a gdy stanie się to uciążliwe - zregenerować. Nie wiem co o tym myśleć. Jestem zawiedziony. Auto ma 93000 km i już trzeba regenerować turbo. HDI jest w tym lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cielak Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Witam!! Właśnie "zlawetowałem" moją renię do garażu, gdyż (jak twierdzi żona) "coś straciła moc, kopciła na biało, nie dała się zgasić". W końcu sama zgasła!! Podejrzewam turbinę gdyż zjedzony został cały olej. Mam kilka pytań: - czy lepiej wymienić turbinę na nową czy regenerowaną? a może taniej cały silnik? - czy coś jeszcze, oprócz zatarcia silnika mogło się stać? (zalałem olej jaki miałem w garażu i silnik chodzi cicho i nie przerywa (NA SZCZĘŚCIE!!) tylko kopci na biało a więc chyba się nie zatarł. Co ciekawe to kopci nie z tłumika końcowego, tylko gdzieś z okolicy turbo - czy trzeba coś robić z katalizatorem? Silnik 1,9dci megan 2004rok. czy coś jeszcze wiecie na ten temat? pomóżcie pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 jak kopci na biało to uszczelka pod głowicą się kłania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cielak Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 [cięcie] A może to być sama uszczelka a nie turbo? Nie cytujemy posta w całości, odpowiadając bezpośrednio pod nim. Naruszasz regulamin. :( - gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 uszczelka charakteryzuje się tym, że masz zmieszany olej z płynem chłodzącym, skoki temperatury silnika, często kończy się to zniszczeniem głowicy itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 a ja obstaje przy turbinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Jezeli kopci na bialo, a nie ubywa plynu chlodniczego, to padla turbina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 czy lepiej wymienić turbinę na nową czy regenerowaną? a może taniej cały silnik? - czy coś jeszcze, oprócz zatarcia silnika mogło się stać? nie spiesz sie z zakupem nowego silnika.poszukaj w okolicy warsztatu co sie tym zajmuje.musisz zregenerowac sprezarke,wyczyscic intercoller,weze dochodzace do niego i wydech.mysle,ze w 2 tys. razem z robocizna sie zmiescisz.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 kolezanka miala takie same objawy, uciekla z auta, ale wrocila po torebke ;-) padlo turbo, wyciagnelo caly olej.. turbo do regeneracji, intercooler i reszta to plukania po wszystko zawalone bylo olejem, tlumik, kat z czasem wypalil olej - koszt kolo 2tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cielak Opublikowano 22 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 Zawiozłem dziś "renatę" do warsztatu. Powiedzieli że to na 100% turbina, odpalili i wszystko z silnikiem OK. Nowa turbina (z gwarancją), czyszczenie coolera, kolektora...itd, wymiana jakiegoś węża olejowego, wymiana oleju (olej i filter) wszystko zamknie się kwotą 3500zł. Chyba znośnie. Co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertto Opublikowano 25 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2008 Turbina nowa czy regenerowana i gdzie "w razie czego" szukać (bo przecież nie w serwisie Renault)!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cielak Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Renia w domu. Nowa turbina z gwarancją, czyszczenie intercoolera, nowe przewody olejowe, czyszczenie katalizatora i tłumików, nowy olej i filtr, nowy filtr paliwa, nowy przewód z plecionki (?), dodatkowo jeszcze czyszczenie EGR. Za wszystko 3900zł. Renata śmiga jak pocisk!! Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz35 Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 A możesz zdradzić gdzie robiłeś? Cena znośna jak to nowa sprężarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cielak Opublikowano 29 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 Auto naprawiałem w "Auto-Reno" Wieliczka-Zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 29 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 Nowaczy regenerowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi