Kangaroo69 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Wydzielono Witam, zalogowałem się na forum bo już wcześniej miałem Megane II 2.0 Benz + Lpg i teraz rok po sprzedaży znów chciałbym wrócić do tej marki i modelu. Tym razem jednak po 3 autach z LPG chciałbym coś w dieslu. Z jednej strony o silnikach DCI wszyscy wszystko wiedzą i gorszych nie ma, z drugiej zaś mam 2 znajomych którzy te auta mają i przez 5 lat nic nie robili. Jedno to Clio z 1.5 dci (ekonomiczne i póki co nie awaryjne z przebiegiem ~ 150 000) kolega śmiga dziennie 50 km, a drugie to Laguna 1.9 dci, żona kolegi dojeżdża do pracy 5 km codziennie i w tej póki co robili tylko turbin. Obydwaj ze mna pracowali i nie mam powodów im nie wierzyć. No ale ja znalazłem megne 1.9 DCi i mam mały kłopot, bo niby produkcja 2004 a silnik już 130 km, w necie znalazłem info że dopiero w 2005 wprowadzili ten silnik, mial on ulepszone smarowanie i Filtr cząstek stałych. I właśnie o to ostatnie mi chodzi, bo kupić auto za 10 000 pln i potknąć się o kilka tysięcy nie bardzo mi leży. Możecie mi wyjaśnić jak to jest z tym 1.9 dci ? Za te pieniądze jest tylko Alfa 147 JTD która jeszcze mi sie podoba,ale Alfa. Pozdrawiam Kamil Edytowane 26 Grudnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeeq Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Miałem Alfę 147 i nie dam złego słowa powiedzieć , 1,9JTD bardziej ekonomiczny niż Megi, zero awarii przez rok użytkowania (jak dbasz tak masz), więc nie słuchaj stereotypów. Miałem też SC II i Megi II obydwa z 1,9 DCI , każdy użytkowałem dłużej niż rok i też zero problemów, no ale podobno przesadzam z dbałością o auto, w każdym aucie jakie kupuje robię kompletny serwis z rozrządem olejami filtrami i wszystkim co trzeba, później mam z głowy problemu z silnikiem. Teraz ujeżdżam Megi II w benzynce już ponad pół roku i też nie mam problemów z silnikiem. Jeśli zamierzasz mało jeździć to szukaj benzyny, spala niecały litr więcej na 100 niż diesel. Za to w dieslu Renówki są teraz tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kangaroo69 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Spalanie w 1.9 JTD jest mniejsze ? A to Ci masz ;)nie ma tam FAPA i w fiatach spisuje się dobrze. Megane wydaje mi się większe ale ten FAP mnie niepokoi :/ w sumie w niedzielę jadę obejrzeć Megi w 1.9 dci ale nie bardzo wiem co sprawdzać. W megane z 2.0 benzyną miałem dwumas i tam było go podobno słychać bo telepał silnik przy gaszeniu, pozatym nie bardzo wiem co można jeszcze sprawdzić w takim aucie. Dziękuję za przeniesienie ;) Edytowane 26 Grudnia 2014 przez Kangaroo69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeeq Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Ja miałem 1.9 DCI i też nie było Fapa. Teraz mam 1,6 benzynę jedyna rzecz którą trochę udziwnili silnik to KZFR, ale wymieniasz jak terkocze i masz spokój do drugiej wymiany rozrządu. Co do spalania to wiadomo zależy jak ciśniesz przy mojej spokojnej jeździe JTD 8V spalał jakieś 0,5 litra mniej od DCI i to w każdych warunkach. Teraz bardziej się zwraca uwagę na stan auta a niestety wyposażenie czy silnik jaki byśmy chcieli schodzi na drugi plan. Podsumowując jak zadbasz o auto na początku, zrobisz mu pakiet startowy to żaden silnik nie jest straszny. Pozdrawiam i życzę powodzenia w szukaniu. Edytowane 27 Grudnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi