Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane II kombi benzyna

rico161

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu Megane II, zainteresowany jestem wersją kombi z silnikiem benzynowym 1.6 lub 2.0. Wczoraj znalazłem ogłoszenie które mnie zainteresowało, i chciałem żeby bardziej doświadczone osoby wypowiedziały się na temat tego ogłoszenia, ewentualnie jeśli ktoś ma możliwość to może na miejscu obejrzał by samochód za przysłowiową flaszkę.

http://mara.auto.com.pl/osobowy_showone.php?zyr=30&kod=13y6g9

http://mara.otomoto.pl/renault-megane-1-6-16v-climatronic-polskory-C34408527.html

Nadwozie. Do sprawdzenia przód - zderzak, maska, błotniki. Ponadto data produkcji przedniej szyby, naklejki przy nadkolach, tabliczka a właściwie naklejka znamionowa na prawym słupku (czy nie jest utopiona w klarze). Na zdjęciach drzwi wydają się nierówno wpasowane w nadwozie - być może to tylko złudzenie, ale to też warto sprawdzić. Czyli szukasz czy bezwypadkowy czy cały po lakierze.

Wnętrze. Wygląda tak, gdyż miało tak wyglądać. Czyli wyprane, wypachnione. Ślady używania są, ale generalnie pozytywne wrażenia.

Z ogłoszenia nie wynika wiele. Nic o opłatach, tablicach, pochodzeniu, dokumentacji przebiegu i napraw. Być może komisant zaproponuje tablice fałszywe+ubezpieczenie, co ew. może skończyć się lawetą a w przypadku kolizji lepiej nie myśleć.

I prawie ostatnia rzecz. Niemal 300 km i tylko jedno autko do oglądnięcia? Szukaj czegoś jeszcze.

Ostatnia sprawa. Sprawdź kompletność wyposażenia fabrycznego (zapas, podnośnik, klucze itp).

Edytowane przez aston76

Jak się teraz lepiej przypatrzyłem, to zastanawia mnie widoczna pod deską poduszka pasażera. U siebie ostatnio zauważyłem przy wymianie filtra kabinowego, że pod schowkiem tam jest VIN nabity. Można by sprawdzić, czy nic tam nie było grzebane...

• 1 miesiąc temu...

Dzisiaj kontaktowałem się telefonicznie z komisem i jeszcze żadne opłaty nie zostały uiszczone, sprzedający deklaruje że gdy się zdecyduje to opłaty uiści ale trzeba doliczyć wysokość opłat do ceny w ogłoszeniu. Jeśli chodzi o tablice to auto ich nie posiada obecnie, więc pewnie musiał bym załatwić tymczasowe. Sprzedający nie widzi też żadnego problemu że by zabrać auto do serwisu celem sprawdzenia. Formalnie wszystko wydaje się w porządku tylko łączny koszt zakupu wychodzi dość spory.

Poszukiwań ciąg dalszy.

Kontynuuje poszukiwania Meganki dla siebie i trafiłem na dwa ogłoszenia

http://otomoto.pl/renault-megane-1-6-16v-bezwypadek-112km-klimatronik-C35970978.html

http://otomoto.pl/renault-megane-1-6-16v-klimatronik-alu17-sprowadzony-C35971190.html (wydaje mi się że warte uwagi, chociaż ten drugi trochę drogi)od jednego sprzedawcy. Czy ktoś z was słyszał coś o komisie AUTO HANDEL MRÓWKA z Gniezna, lub może ktoś już oglądał te auta?

Podstawowa sprawa - nic z Gniezna. Popytałem się o interesujący Cię handelek i nic dobrego nie usłyszałem.A teraz ciemna maszyna. Auto po reanimacji środka.Nie jestem pewien czy elementy wnętrza nie były wymieniane.Rączki do sprawdzenia czy nie były podmalowane, brak popielniczki a siedzenie kierowcy jak na deklarowany przebieg powinno lepiej się prezentować.

Nadwozie- przód robiony, pasowanie drzwi (obydwie strony) pozostawia sporo do życzenia, więc możliwe, że coś było. Trzeba sprawdzić grubość lakieru (mimo naklejek).

Dodatkowe atrakcje - auto na fałszywkach i r.prod. 2006 .

Srebrny metallic. Na moje oko dwa razy lakiernik działał przy tej sztuce. Środek wypicowany jak zwykle, choć wygląda dość przyzwoicie. W poprzednim ogłoszeniu było zdjęcie papierów (faktura nawet była) - tu nie ma nic.

Oczywiście fałszywe tablice to standard. Dla zainteresowanych- przed zakupem trzeba sprawdzać wyposażenie czyli klucze, gaśnica, trójkąt i zapas (rozmiar, często wrzucają cokolwiek).

Edytowane przez aston76

Trochę mnie nastraszyłeś, bo niby jest możliwość sprawdzenia w dowolnym serwisie i w ogłoszeniu kilka razy wspomniane o bezwypadkowości, a Ty mówisz że widać że robione. Przemyśle jeszcze czy warto tam jechać, bo jest kawałek drogi.

Jeżeli chodzi o czarną z Gniezna i uwagi extreme666 ... Mam MII z 2006r. (też wersja luxe dynamique jak ta czarna). Nie bita, nie malowana i oryginalny przebieg (dzisiaj 176kkm), a drzwi są podobnie dziadowo spasowane (szczególnie kierowcy), siedzenia wyglądają gorzej niż w tej czarnej, rączki są w bdb stanie (jak w tej czarnej, może troszkę podziobana ta czarna guma). To oczywiście nie znaczy, ze czarna jest zupełnie ok ... Rzeczywiście czarna robi lepsze wrażenie niż srebrna.

Edytowane przez Maks79

Za to "UBEZPIECZENIE + TABLICE REJESTRACYJNE NA PRZEJAZD ---- GRATIS !!!" to powinni odpowiadać za namawianie do popełnienie wykroczenia i fałszerstwo. Mi też jeden taki typek w Dąbrowie wmawiał, że na fałszywkach można jechać i dużo ludzi niestety jedzie. Raz się uda, drugi uda, a trzecim będzie kontrola, stłuczka a odpukać wypadek i żadne OC nie działa, jak auto jest niedopuszczone do ruchu.

Jeżeli chodzi o czarną z Gniezna i uwagi extreme666 ... Mam MII z 2006r. (też wersja luxe dynamique jak ta czarna). Nie bita, nie malowana i oryginalny przebieg (dzisiaj 176kkm), a drzwi są podobnie dziadowo spasowane (szczególnie kierowcy), siedzenia wyglądają gorzej niż w tej czarnej, rączki są w bdb stanie (jak w tej czarnej, może troszkę podziobana ta czarna guma). To oczywiście nie znaczy, ze czarna jest zupełnie ok ... Rzeczywiście czarna robi lepsze wrażenie niż srebrna.

Długo ją masz, jak się sprawuje, chodzi mi głównie o elektrykę czy nie ma jakichś niespodzianek w stylu choinka na desce rozdzielczej? Powiedz mi jeszcze jak w takim roczniku z takim przebiegiem wygląda stan wykładziny w bagażniku bo w niektórych ogłoszeniach przypomina ona "szmate" (np. tutaj: http://allegro.pl/sliczne-megane-2-0-16v-2006r-lift-klimatr-alu-gaz-i5062241359.html ) inie wiem czy to ze względu na przebieg czy może ktoś poprostu intensywnie korzystał z bagażnika.

Za to "UBEZPIECZENIE + TABLICE REJESTRACYJNE NA PRZEJAZD ---- GRATIS !!!" to powinni odpowiadać za namawianie do popełnienie wykroczenia i fałszerstwo. Mi też jeden taki typek w Dąbrowie wmawiał, że na fałszywkach można jechać i dużo ludzi niestety jedzie. Raz się uda, drugi uda, a trzecim będzie kontrola, stłuczka a odpukać wypadek i żadne OC nie działa, jak auto jest niedopuszczone do ruchu.

Jak już o tym wspominasz to ciekawe jak można w dowolnym serwisie spradzić auto skoro nie ma tablic żeby tam dojechać.

Wychodząc z założenia im więcej do zobzaczenia tym bardziej wycieczka się opłaca znalazłem w okolicy poznania Poznania też taką http://otomoto.pl/renault-megane-1-6-16v-solardach-alu-klimatronik-super-C35325973.html i w komisie DUDKI 11 też jedna sztuka mnie zainteresowała http://otomoto.pl/renault-megane-2-0-gaz-dudki-11-alu-xenon-gwarancja-C35958284.html

Edytowane przez aston76

Pierwsza - czarna. Przód do sprawdzenia. Drzwi tył lewy do sprawdzenia (data prod. szyby i ew. ślady po rozbiórce + pasowane w karoserię). Naklejek nie widzę, ale może to wina ujęć pod kątem. Jakieś papiery są ale nie zaszkodzi potwierdzić historię auta. Środek dość dobrze wygląda, przynajmniej z prawej strony.

Facet pisze o niemieckich tablicach - jakie ? Czyżby znów fałszywki? Z kolei ani słowa o opłaconym złomie.

I jeszcze mały kwiatek - każdy tego typu "przedstawiciel" jest pośrednikiem.

Druga czarna z Kutna. Przód niechlujnie poskładany. Do dokładnego sprawdzenia prawy bok - są ślady po demontażu elementów i warto zobaczyć czy naklejka/tabliczka na słupku B nie jest zalakierowana. Oczywiście naklejek nie widać a wydaje mi się, iż odstaje klapka wlewu.

Środek ma widoczne ślady, może nawet nieco za widoczne jak na dwie setki przebiegu.

Złom do opłacenia, ani słowa o papierach z napraw czy serwisów, brak tablic. Do tego z Holandii 2.0 L + gaz (jeśli się nic nie zmieniło - pierwszy przegląd w kraju auta z gazem to były ceregiele. A i czy butla była wymieniana, czy legalizowana?) to już złe zestawienie a do tego hak.

Edytowane przez aston76

Długo ją masz, jak się sprawuje, chodzi mi głównie o elektrykę czy nie ma jakichś niespodzianek w stylu choinka na desce rozdzielczej? Powiedz mi jeszcze jak w takim roczniku z takim przebiegiem wygląda stan wykładziny w bagażniku bo w niektórych ogłoszeniach przypomina ona "szmate"

Sprawuje się super. Z elektryką jest jeden problem - nie działające styczniki od hands free w klamkach (czasem działają, a czasem nie). Poza tym zero problemów. Kupiłem swoją 18 miesięcy temu z przebiegiem 123kkm i zrobiłem już 53kkm (połowa na lpg). Nic się nie zepsuło. Miałem problem z zatkanym odpływem w podszybiu i odpływem z klimy co zaskutkowało wodą w kabinie. W ciągu tygodnia ogarnąłem sam ten temat (suszenie, udrażnianie odpływów). Teraz odzywa się KZFR i jeden sworzeń wachacza. Mam hatchbacka i wykładzina w bagażniku jest ładna.

Edytowane przez Maks79

• 1 miesiąc temu...

Dzięki Panowie za wszystkie uwagi, aktualnie czekam na e-mail'e zwrotne od komisów ze zdjęciami książek serwisowych i innych dokumentów, mam nadzieje że przynajmniej połowa odpisze. Mam jeszcze pytanie czy na lampach w megi też jest podany rok produkcji tak jak na szybach?

Dodano: 11 mar 2015 - 01:27

Moje poszukiwania trwają, co sądzicie o tym egzemplarzu http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5165688958&ref=last-visited ?

Dodano: 16 mar 2015 - 14:08

Mam do was pytanie, otóż znalazłem interesujący mnie egzemplarz (niestety nie bez wad), ale zastanawia mnie sytuacja prawna samochodu. Auto zostało sprowadzone z Belgi z ubezpieczalni posiada LPG, jest obecnie w Polsce, natomiast jest sprzedawane przez Polaka który ma firmę zarejestrowaną w Niemczech i ta firma wystawia fakturę. Co o tym sądzicie?

Generalnie jest jedna rada, nie kupuj auta z Gniezna i jego okolic!! Także na Twoim miejscu bym sobie odpuścił komisy, bo nie wiesz na co trafisz, a tam potrafią tak kręcić że zdziwił byś się :-) Nie wierz w to jak mówią że książka serwisowa jest z pełną dokumentacją, teraz wszystko idzie podrobić.A zawsze jedź z kimś kto obejrzy auto na spokojnie, bo jako kupujący nie zauważysz błahych rzeczy! Szukaj w prywatnych ofertach, może tutaj na forum jest ktoś, kto sprzedaje model który by ciebie interesował. Powodzenia