Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rozładowany akumulator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem ze scenikiem II 2007 1,9 Dci 130 km, 2 dni temu wyłączyło się radio a dzisiaj rano auto nie dygnęło, nie odpaliło, co może być przyczyna? Akumulator ma 3 lata, wcześniej nie było żadnych objaw słabego akumulatora. Gdzieś jest jakieś zwarcie czy co? Czy alternator nie doładowuje akumulatora i akumulator słaby. Napięcie na alternatorze 13.4 czy to może być przyczyna całego ambarasu? Czy po wyłączeniu auta coś "kradnie" prąd?

Edytowane przez aston76

Ja nie wiem po co pytasz? Miernik w dłoń i sprawdzać. Nikt Ci nie powie dokładnie co się stało na podstawie tego co napisałeś powyżej. Napięcie 13.4 V na alternatorze jest zdecydowanie za niskie, ale pytanie w jaki sposób go zmierzyłeś i w jakich warunkach?

Na właczonym silniku, z włączonymi światłami i radiem, pomiar brałem z końca klem. Po podpieciu do prostownika "ZERO", akumulator rozładowany, podłaczyłem na pare godzin, wskoczyło do połowy i auto odpaliło. Z racji ze nie mogłem dłużej ładować, jutro doładuje go dłuzej i zobacze w poniedziałek co sie będzie działo. Druga sprawa tyczy sie wyłączajacego sie radia przy niskich temperaturach, ktos wie dlaczego tak sie dzieje?

lapka2.gif

Regulamin pkt.

5.6 - pl-literki Aston76

Edytowane przez aston76

Podobno w lagunach jest tak że przy słabym aku elektronika ogranicza ilość odbiorników które można włączyć. Kolega opowiadał, że właśnie tak miał kilka dni przed padnięciem akumulatora. Odnośnie Megi czy Scenica nic takiego nie słyszałem ale kto wie. U mnie też czasem radio nie chce się włączyć na mrozie ale wystarczy, że na ślepo lekko poruszam kabelkami i pomaga. Co do aku to mój ma teraz 4 lata, jakiś topla słoweński kupiony z autem i ponad pół roku temu w lato po 4 dniach nie używania auta padł. Naładowałem i chodził ok. Jeżdżę głównie po mieście więc pewnie nie doładowany jest jak powinien. Tydzień temu znów padł po dniu nie używania auta. Naładowałem i jak na razie jest ok mimo sporych mrozów w nocy. Wychodzi na to, że raz na jakiś czas muszę go doładować. U mnie alternator dawał 14,43 więc ok.

Edytowane przez aston76

Ja mialem podobną historię, tj. rozładowanie do końca aku. Pytanie: Podpiłałem pod ładowanie aku,poza zegarkiem i radiem rozkodowanym, coś mi teraz "grozi" po tym rozładowaniu od strony elektroniki auta??

To wszystko zależy od użytego prostownika, generalnie powinno się ładować akumulator z odpiętymi klemami. Tak jest bezpieczniej.

W handlu są dostępne prostowniki, które można podłączyć do akumulatora bez zdejmowania klem.

W starszych prostownikach bez elektroniki kontrolującej napięcie ładowania może dojść do usmażenia elektroniki samochodu.

Ok, a pomijając już prostownik, (przyjmijmy, że jest ok), co trzeba teraz od nowa wyregulowa, zsynchronizować, zakodować itd? Obstawiam że radio/zegarek. Co jeszcze ? Alarm, szyby i?

PS Po ładowaniu i odpieciu od klem prostownika coś "buczy" w komorze silnika, jakby przekaźnik. :mellow:

Edytowane przez tomaszb2

Witam akumulator podładowałem i puki co dziła, ale nie chcial sie naładować do końca wiec chyba jego żywotnośc dobiega końca. A przy okazji jaki powinien byc akumulator przy silniku 1,9 Dci 64 Ah wystarczy?

lapka2.gif

Regulamin pkt.

5.6 - pl-literki Aston76

Edytowane przez aston76