megan1979 Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Cześć, Mam Megane III Grandtour z 2013 (FL2012). Brakuje mi pewnej funkcji centralnego zamka (z klawisza, bez handsfree), którą miałem poprzednio w Skodzie. Otóż: Czy w Megane jest możliwe takie ustawienie zamka, aby ryglował drzwi nawet jeżeli któreś z drzwi są otwarte (za wyjątkiem drzwi kierowcy)? Za każdym razem gdy mam np. duże zakupy pakuję się przy otwartej klapie bagażnika - ręce już zajęte i ciężko w takim momencie jeszcze walczyć z pilotem i malutkim klawiszem zamykania drzwi. W Skodzie mogłem w tym momencie nacisnąć zamknięcie - ryglował wszystkie drzwi, a klapę ryglował po jej zamknięciu (a to nie jest trudne, nawet z 2 rękoma zajętymi). Czy da się tak zaprogramować/włączyć zamek w M3? Handsfree załatwiałby temat, ale w moim tego nie ma... Dla odmiany domykanie szyb w Megance działa o wiele fajniej (2x klawisz zamknięcia) - w Skodzie trzeba było dusić klawisz zamykania, aż do całkowitego domknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcst Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Niestety Renault tak dba o użytkownika, że nie ma mowy o jakimś przypadkowym zatrzaśnięciu karty w aucie. A opisany sposób byłby bardzo podatny na takie przypadki.:) Tak właściwie to karte jedynie da się zatrzasnąć naciskając domykanie okien i wrzucić jednocześnie kartę do wnętrza. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Hmm... ciekawy problem. Dla mnie,z pewnych względów, brak też jest innej funkcji, odblokowania tylko drzwi kierowcy, kiedy reszta pozostaje nadal zablokowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcst Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 odblokowania tylko drzwi kierowcy, kiedy reszta pozostaje nadal zablokowana. A możesz podać przykład kiedy ci się by to przydało? Jestem po prostu ciekaw.. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Zawodowo, często wożę pewne wartościowe przedmioty, w aucie i bagażniku, które można łatwo "buchnąć". Są nieduże, łatwe do chwycenia i ucieczki. Ilekroć wsiadam do auta, czy to na stacji, czy pod marketem, nawet w mieście, mam obawy czy ktoś nie podbiegnie i... dalej już chyba nie muszę tłumaczyć. :) Edytowane 13 Lutego 2015 przez Lelupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcst Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Aha no to faktycznie... do tej pory myślałem, że ryglowanie podczas jazdy w zupełności wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaag Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Hmm... ciekawy problem. Dla mnie,z pewnych względów, brak też jest innej funkcji, odblokowania tylko drzwi kierowcy, kiedy reszta pozostaje nadal zablokowana. W megane II jest taka opcja więc może i III ma. Nazywa się mniej więcej - selektywne otwieranie drzwi i pokryw. Aktywowałem u siebie i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaku Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Zawodowo, często wożę pewne wartościowe przedmioty, w aucie i bagażniku, które można łatwo "buchnąć". Są nieduże, łatwe do chwycenia i ucieczki. Ilekroć wsiadam do auta, czy to na stacji, czy pod marketem, nawet w mieście, mam obawy czy ktoś nie podbiegnie i... dalej już chyba nie muszę tłumaczyć. :) Może lepiej jeżdzić pojazdem opancerząnym . A poważnie mówiąc, to proste wcisnąć guzik i się zamknąć aby nikt nie ukradł milion euro spoczywających na fotelu pasarzera. Można też przytrzymać ten guzik nieco dużej i megi sama zadba o klejnoty, zamykając się zaraz po starcie. A co do pakowania bagażnika np.części zamiennych często potrzebnych w megane ,to można z pilota odryglować tylko bagażnik i po jej zamknięciu zarygluje się sama. Co jednak trwa kilka chwil. Edytowane 14 Lutego 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Gdybym przewoził w aucie worek owsa nie byłoby sprawy i klejnoty to też nie są. Ryglowanie drzwi po ruszeniu jest ok, zmam to jeszcze z Laguny 1 i Megany 1 ale nie o to chodzi. W megane II jest taka opcja więc może i III ma. Nazywa się mniej więcej - selektywne otwieranie drzwi i pokryw. Aktywowałem u siebie i działa. Możesz coś więcej na ten temat napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylan Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 z instrukcji obsługi do M3ph1, może u Ciebie jest podobnie: Karta RENAULT z nadajnikiem zdalnego sterowania: sposób użycia Odblokowanie drzwi i pokryw Nacisnąć na przycisk 1. Odblokowanie zamków zostaje zasygnalizowane jednokrotnym mignięciem świateł awaryjnych. Gdy włączone jest tylko odblokowanie zamka drzwi kierowcy (patrz paragraf „menu osobistych ustawień pojazdu” w rozdziale 1): – wciśnięcie przycisku 1 powoduje odblokowanie wyłącznie zamka drzwi kierowcy i klapki wlewu paliwa; – wciśnięcie dwa razy z rzędu przycisku 1powoduje odblokowanie wszystkich zamków. menu osobistych ustawień pojazdu (Komputer pokładowy) Wybór ustawień a) Auto. blok. Zamków drzwi podczas jazdy; b ) Odblokowanie zamka tylko drzwi kierowcy; c) Włączenie wycieracz. tylnej przy cofaniu; d) Automat. Włączenie świateł dziennych; e) Pomoc parkowania z przodu samochodu; f) Pomoc parkowania z tyłu samochodu; g) Pomoc parkowania : głośność; h) JĘZYK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaag Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 U mnie działało to tak: otwieram auto kartą i naciskam raz odblokowuje drzwi kierowcy, dwa razy wszystko, gdy wysiadam i otwieram drzwi kierowcy to żadne inne ani bagażnik nie są odryglowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manek33 Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 ma ktoś jeszcze taką opcje w ustawieniach licznika: b ) Odblokowanie zamka tylko drzwi kierowcy; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Producent pomyślał o takich potrzebach, ale niestety nie wyposażył żadnej z moich Megane w to udogodnienie. Szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manek33 Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) cinas_ da się samemu to ustawić clipem, czy trzeba konfig zmieniać?? Edytowane 24 Lutego 2015 przez manek33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Powinno dać się clipem jako selektywne otwieranie drzwi lub coś podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi