pongacm Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Witam, I nabyłem w końcu Megane 2 w kombi, wersja Business Line. Skusiły mnie: pochodzenie PL, dobry stan, niski przebieg i cena, ale pierwsza dłuższa jazda mnie rozczarowała: - to jest niewiarygodne, że we współczesnym samochodzie plastiki mogą tak piszczeć - mega twarde, wąskie, źle wyprofilowane fotele - niewygodna pozycja za kierownicą, ale to być może kwestia przyzwyczajenia Postanowiłem zacząć od próby zastąpienia foteli czymś wygodniejszym. Przejrzałem tematy na forum i przewija się info o pasujących fotelach z wersji Sport, ale nic nie znalazłem o Scenicu. Stąd moje pytanie - czy fotele ze Scenica 2 pasują do Megane 2 kombi? - czy pasują przednie fotele - czy pasują tylne fotele Pytanie stąd, że ponoć to ta sama płyta podłogowa, więc w teorii powinno być si. A jak w praktyce to wygląda? Może macie wiedzę czy fotele z jakichś innych modeli/marek przyp[asują? Z góry dzięki za odpowiedź. Edytowane 22 Marca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Krótka odpowiedź nie. Tylne są w sceniku pojedyncze, więc jak je chcesz zamocować w megance skoro w sceniku mają swoje prowadnice w podłodze? I są ogólnie wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pongacm Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 No fakt, prowadnice są w podłodze. A przód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawciu-o Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 - to jest niewiarygodne, że we współczesnym samochodzie plastiki mogą tak piszczeć O skrzypiących plastikach już conieco na tym forum pisano. W przypadku mojej Meganki też była to jedna z pierwszych rzeczy, za którą się po zakupie wziąłem. W mojej najbardziej skrzypiał daszek nad wyświetlaczem radia. Zdejmij go, rozkręć, popodklejaj na łączeniu przedniej i tylnej części i będziesz miał dużo ciszej. Trochę dłubania jest tylko z ponownym montażem czujnika naświetlenia (jeśli masz automatyczną klimę). Drugie miejsce wśród skrzypiących/drgających elementów to daszek zegarów - bardzo łatwe do wyeliminowania. Poza tym u mnie jeszcze skrzypiał schowek/kieszonka pod radiem i maskownica prawego tweetera (małego głośniczka na desce rozdzielczej). Na wszystkie te rzeczy lekarstwem jest podklejenie taśmą montażową - na większe luzy kilka warstw. Teraz mam już cicho :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pongacm Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Krótka odpowiedź nie. Tylne są w sceniku pojedyncze, więc jak je chcesz zamocować w megance skoro w sceniku mają swoje prowadnice w podłodze? I są ogólnie wyższe. Sorrki, że ponawiam, ale jako admin masz pewnie szerszy przegląd sytuacji. Powiedz mi jeszcze proszę dlaczego przednie fotele od Scenica również nie pasują? I czy wiesz to z całą pewnością czy po prostu jeszcze nikt nie próbował? A fotele z Megane 3 nie podejdą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheOktik Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 ale przecież w scenicu sa one wyższe. Chcesz siedzieć jak na koziołku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Tak jak kolega wyżej napisał. Są za wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pongacm Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 ale przecież w scenicu sa one wyższe. Chcesz siedzieć jak na koziołku? Aktualnie siedzę na klepisku, więc wygodny koziołek nie byłby zły;) Czyli co, pozostają jedynie fotele z wersji sport i nic więcej? O skrzypiących plastikach już conieco na tym forum pisano. W przypadku mojej Meganki też była to jedna z pierwszych rzeczy, za którą się po zakupie wziąłem. W mojej najbardziej skrzypiał daszek nad wyświetlaczem radia. Zdejmij go, rozkręć, popodklejaj na łączeniu przedniej i tylnej części i będziesz miał dużo ciszej. Trochę dłubania jest tylko z ponownym montażem czujnika naświetlenia (jeśli masz automatyczną klimę). Drugie miejsce wśród skrzypiących/drgających elementów to daszek zegarów - bardzo łatwe do wyeliminowania. Poza tym u mnie jeszcze skrzypiał schowek/kieszonka pod radiem i maskownica prawego tweetera (małego głośniczka na desce rozdzielczej). Na wszystkie te rzeczy lekarstwem jest podklejenie taśmą montażową - na większe luzy kilka warstw. Teraz mam już cicho :) Za to zabiorę się w drugiej kolejności. W czerwcu chcę jechać do Grecji autem, a w aktualnych fotelach słabo to widzę;] Stąd moje parcie na wymianę. Niby to wersja business line, fotele wyglądają bardzo ładnie, ale walory praktyczne stoją na niskim poziomie. W moim poprzednim aucie mogłem śmignąć 1000km na raz i odczuwałem jedynie ogólne zmęczenie. Teraz przejechałem 40km Meganką i już mnie d* boli. Są jakoś słabo wyprofilowane. Jedno, że fotel sięga mi do ramion, drugie, że ciężko ustawić wygodną pozycję do jazdy (nie mam regulacji lędźwiowej). Nie wyobrażam sobie zrobienia 2tysi. Dodano: 12 kwi 2015 - 22:32 Ponawiam pytanie - czy są jakieś inne fotele, które można przełożyć do Megane 2? Jest jakaś alternatywa dla standardu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maksim Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 nie wiem czy wiesz ale zawsze można sobie "napompować" fotele do góry i już będziesz siedział wyżej bez wymiany foteli :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi