Edison Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Masz jakieś namiary na serwisówke lub regulowaleś w tym silniku i moglbys opisac tutaj lub pomoc na priv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Serwisówka jest w downloadzie, ale nie wiem, czy tam jest opisana ta operacja. Nie jest szczególnie skomplikowana. Najpierw mierzysz luzy tak jak w każdym innym aucie, ale reguluje się je przez wymianę popychaczy. Zwykle nie trzeba nowych kupować, czasem wystarczy je pozamieniać miejscami. Zawory ssące 0,20 +/- 0,05 mm. Zawory wydechowe 0,40 +/- 0,05 mm. Pomiar oczywiście na zimnym silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edison Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 wyczytalem ze w tym silniku sa popychacze hydrauliczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Niemożliwe, skoro producent przewiduje sprawdzenie i ewentualną regulację co 60 tyś km :) Regulacja hydrauliczna w dCi jest dopiero w 2,0 i chyba też w 1,6. Poniżej skan, który kiedyś wklejał Aniewa. http://megane.com.pl/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_rel_module=post&attach_id=11950 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edison Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 pierwszy raz widzę takie rozwiązanie:) czyli mierze i podmieniam szklanki popychaczy. a jaka jest kolejność zaplonu? do regulacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Chyba taka sama jak we wszystkich silnikach (najbardziej do K9K zbliżona jest regulacja w starych silnikach Renault typu F) :) http://megane.com.pl/topic/29707-how-to-regulacja-luzu-zaworowego-k7m/ (numeracja cylindrów i które zawory się wtedy sprawdza) http://www.renault19.pl/forum/viewthread.php?thread_id=24749 Edytowane 13 Stycznia 2016 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKAL Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) a czy te Megany 1.5 o których piszecie 440tkm, 330tkm, 300tkm, czy to wszystko na seryjnych panewkach czy ktoś "profilaktycznie" je wymieniał ? Edytowane 17 Lutego 2016 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Jeżeli ktoś wymieniał olej co 10 tyś km, to te 300 tyś km może być na oryginalnych panewkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arus Opublikowano 21 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 jako twórca tematu dorzucam ostatnie słowo o samochodzie: przy 360k km wjechał mi w tył facet przed pasami, tak skutecznie, że szkoda całkowita. Samochód w sumie jeździ, ale go sprzedaję. Przy tym przebiegu wtryski i turbo nadal oryginalne, płynów nie ubywa, oleju trzeba dolać litr co 15k km (bo serwis longlife, czyli wymieniam co 30k km, i w sumie dolewałem dopiero raz). Sprzęgło drugie, skrzynia bez awarii, listę awarii pobocznych wymieniłem w pierwszym poście. Strasznie styrana oryginalna kierownica bo to PH1, pozatym fajne auto, polecam! ;-) Panewek nie ruszałem. Tankowałem w 90% w Auchan, potem Tesco, potem markowe stacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaloteck Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 13 minut temu, arus napisał: Panewek nie ruszałem. Farta masz ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi