KubicaFan Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Witam! Mam pytanie dotyczące reflektorów i oświetlenia. Otóż postanowiłem troszkę doinwestować swoją megankę i przy okazji poprawić wygląd i oświetlenie. Zastanawiam się i chciałbym spytać Was o opinię. Po głowie chodzą mi xenony i tu mam pytanie czy i w jaki sposób da się to zrobić tak aby drogówka się nie czepiała? Planuję wrzucić reflektory angel eyes coś tego typu http://allegro.pl/lampy-renault-megane-scenic-96-99-ringi-chrome-i5251054981.html czy czarne czy srebrne jeszcze kwestia zastanowienia. Otóż jest tam soczewka. Na aukcji podane jest że przystosowane są do żarówek H1 (posiadają homologację E), ale poniżej piszę również coś o możliwości zakupu tych lamp łącznie z zestawem xenonowym. Pytanie do Was, gdy kupię i założę te lampy, co musiałbym jeszcze dać aby mieć tam ksenon bez problemów z naszą drogówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Do ksenonów wymagane są spryskiwacze reflektorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejas Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 I poziomowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubicaFan Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Gdzieś czytałem że samopoziomowania da się jeździć, kwestia tego czy dobrze się je ustawi w miarę nisko żeby nie oślepiały innych (być może się mylę, mówie tylko co czytałem). A co do spryskiwaczy widzę na co dzień masę aut z ksenonem i nie mają spryskiwacza, a na dodatek są to nowsze lub nowe auta. Więc jak to z tym wszystkim jest? PS. przepraszam za ewentualne błędy, pisze z telefonu Edytowane 27 Maja 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
11348 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Auto z takimi "ksenonami" nie powinno przejść przeglądu technicznego ,a na drodze policja zabierze dowód rejestracyjny i może uniemożliwić dalszą jazdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubicaFan Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Aha. Czyli w takim razie typowy xenon odpada. Ale mam w takim razie dwa pytania: 1. Z ciekawości: Dlaczego w nowych autach z fabrycznym xenonem nie ma spryskiwacza na reflektor? 2. Więc w moim przypadku xenon odpada. A jeśli kupię lampy angel eyes, to co mogę włożyć w soczewkę aby była to imitacja xenonu, aby było to legalne, aby w miarę wyglądało i dobrze oświetlało drogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejas Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Moze maja tylko soczewki ze zwyklymi zarowkami Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
11348 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Dlaczego w nowych autach z fabrycznym xenonem nie ma spryskiwacza na reflektor? Jak mają ksenony to i mają spryskiwacze reflektorów .Przyjrzałeś się dobrze ,spryskiwacze wysuwają się ,najczęściej ze zderzaka tylko w czasie ich pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasfenix Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 tylko soczewki ze zwyklymi zarowkami Dokładnie tak. Soczewka + zwykła żarówka montowana była w np. w Punto II. CO za tym idzie, spryskiwaczy na reflektor nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Teraz nowe auta mają ksenony o mocy 20W zamiast 35W, czyli nie potrzebują spryszkiwaczy do lamp i chyba poziomowania. Ale jak przepali...to min. 700 zł na jeden żarnik...i brak zamienników. A ilość światla to około 2000 Lm zamiast 3000 Lm. A H7 ma około 1550-1700 Lm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubicaFan Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) I to by się kolego zgadzało. Wiem że spryskiwacz może się wysuwać tylko na czas pracy ;) ale przyjrzałem się dziś dokładnie przodowi peugeota 2008 i ksenon jest a spryskiwacza brak więc wychodzi na to że kolega wyżej pewnie ma rację. Ok, ale w takim razie proszę o odpowiedź na moje pytanie numer dwa z mojego poprzedniego postu, czyli: Więc w moim przypadku xenon odpada. A jeśli kupię lampy angel eyes, to co mogę włożyć w soczewkę aby była to imitacja xenonu, aby było to legalne, aby w miarę wyglądało i dobrze oświetlało drogę? Edytowane 27 Maja 2015 przez KubicaFan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejas Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Legalnie i ladnie swiecilo... to tylko porzadna zarowke Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Kolego, sam się prosisz o forum w wersji demo. P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubicaFan Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Ok, a co byście powiedzieli na soczewkę (np angel eyes, chyba ze poleci ktoś coś innego) i do niej jakaś porządna żarówka i jeśli tak to jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 do niej jakaś porządna żarówka i jeśli tak to jaka? Przeglądnij forum. Już o tupisano i nie ma sensu przepisywać tego tutaj :!: Przeglądnij też tematy: " reflektory soczewkowe do Megane 96-99" " Już nigdy nie dam się nabrać na żarówki +50% lub +100%" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karliq Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Nie musi być dodatkowo gładkie szkło na lampie? Chyba zamiast się bawić w to, łatwiej, taniej kupić na prawdę porządne żarówki. Coś z wyższej półki. Edytowane 8 Czerwca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi