Skocz do zawartości

Rozrusznik Megane II ciężko odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kilku tygodni obserwuję z jakim trudem (rano) meganka odpala . Wrażenie jest takie jakby ktoś trzymał za wał podczas odpalania auta . Zapala normalnie bez żadnych niespodzianek ale to "stęknięcie" obciążonego rozrusznika jest dla mnie niepokojące. Po południu jak wracam z pracy już łagodniej i normalniej . Akumulator od nowości nie zmieniany - zimą spisywał się znakomcie (aku od 2009 styczeń) . Olej na odpowiednim poziomie . Rok temu wymiana rozrządu i KZFR . Czy to nie objaw kończącego się rozrusznika a właściwie jego szczotek ? Czy ktoś podpowie jak wyciągamy rozrusznik - są jakieś niespodzianki . Za dwa tygodnie wyruszam w wakacyjną trasę może ktoś podpowie w co łapki włożyć ?

Produkt, który się nie psuje jest zagrożeniem dla biznesu .. :mrgreen:

Podjedź do dobrego elektryka i niech zregeneruje rozrusznik - to nie tylko szczotki są do zrobienia, ale i bieżnie i łożyska.

Produkt, który się nie psuje jest zagrożeniem dla biznesu .. :mrgreen: Podjedź do dobrego elektryka i niech zregeneruje rozrusznik - to nie tylko szczotki są do zrobienia, ale i bieżnie i łożyska.

Zgadza się ale to nie umniejsza faktu, że aby to stwiedzić należałoby się mu przyjrzeć tzn. rozrusznikowi . Trochę przyznam gasisz mój zapał w diagnozowaniu i ewentualnej samodzielnej naprawie rozrusznika . Czy dużo jest gimnastyki przy wyciąganiu rozrusznika? Przyznam, że się jeszcze nie przyglądałem jak jest zabudowany wewnątrz komory silnika.

A co do akumulatora to zgadza się, że i latem może go szlag trafić .

yyyy nie chce nic gasić <ok>

ja regenerowany rozrusznik zamówiłem, podjechałem i w godzinę wymienili.

stary poszedł do regeneracji.

koszt regeneracji 50 PLN wiec nie chciało mi się samemu bawić :)

P.S. teraz widzę - masz silnik benzynę wiec faktycznie rozrusznik w zimie nie ma ciężko :)

Edytowane przez mrarek

Nie będę więcej przedrzeźniał przedmówcy.

Nie cytuj całego posta jeżeli odpowiadasz bezpośrednio pod nim.:!:

Jeśli pamiętasz to podaj proszę gdzie regenerowałeś swój rozrusznik bo 50zł to może faktycznie nie ma sensu - pod warunkiem, że to rozrusznik a nie zdechły akumulator .

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie

P_r_z_e_m_o

• 4 miesiące temu...

Pożycz od kogoś akumulator zamień i od razu będziesz wiedział.

No i troche trwało zanim podstawiłem dobry akumulator :mellow: i dowiedziałem się że sprawa dotyczy jednak rozrusznika. Dałem do regeneracji : tulejki do wymiany , przetoczenie komutatora i automat do wymiany i jak ręką odjął . Zapala bezszelestnie jak nówka . Temat do zamknięcia .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...