Rafalski071 Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Witam. Mam problem. Szukałem tematów i niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi co jest nie tak. Zacznę od początku. Renault Megane 2 1.6 16v. Autko po przejechaniu około dwustu kilometrów wywala kontrolkę silnika i service dodam, że bez żadnych objawów. Na początku odłączałem aku i kontrolki gasły po to aby znowu się zaświecić po jakimś czasie. Dodam, że w trasie i przy spokojnej jeździe. W końcu pojechałem na CLIP-a i pokazał się błąd katalizatora czyli druga sonda czyta nieprawidłowe dane z kata i wywala błąd. Polecono mi zamontowanie emulatora drugiej sondy. Tak więc zrobiłem. Niestety nie pomogła i znowu waliło ten sam błąd. Co teraz polecacie zrobić? Może druga sonda ma już dość? Niby działa i pokazuje wartości ale może jest po prostu stara i już nie jest tak dokładna. Walczę już z tym drugi miesiąc i szczerze zaczyna mnie to już denerwować. Proszę o wszelki opinie na ten temat. Bardzo mile widziane posty osób które to już przerabiały i uporały się z tym problemem. Dzięki. Pozdrawiam Edytowane 2 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Sprawdz miernikiem czy wartości pierwszej sondy mają niski i wysoki stan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalski071 Opublikowano 2 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 (edytowane) Pierwsza sonda daję objawy uszkodzenia. Spalanie wyższe, nierówna praca, gaśnięcie. U mnie brak takich objawów. Edytowane 2 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 A były robiony podgląd pracy sond na włączonym silniku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Sprawdzić sondy, mają pracować tak: (przykład w M1 ph2) Jeżeli działają prawidłowo to podmieniłbym mapsensor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalski071 Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Podgląd pracy sond był robiony na włączonym silniku. facet z CLIP-em powiedział, że "pokazują wartości". Nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi