cracha23 Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Witam, dziś postanowiłem sprawdzić stan moich klocków hamulcowych. Jakie było moje zdziwienie jak po ściągnienciu tylnego koła okazało się że klocki stykają się powyżej tarczy hamulcowej (nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem ale mechanikiem nie jestem). Jedyne co mi przyszło do głowy to albo tarcze za małe albo klocki ze duże ( tylko nie wiem czy za duże klocki by weszły w zaciski). Zamieszczam zdjęcia. Proszę powiecie co o tym myślicie. Jaka powinna byś średnica tarczy hamulcowej tylnej w Megance II 1,9 kombi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Tarcze zdecydowanie za małe co widać pomiędzy ich brzegiem i zaciskiem. Teraz pytanie: co masz podmienione na niewłaściwe, tarcze czy zaciski. jeszcze takiej fuszery nie widziałem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirecc Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 (edytowane) Albo zacisk bo połowa tarczy nieużywana albo tarcza jest za HB i ma 240mm, kombi powinno mieć 270mm. Edytowane 21 Lipca 2015 przez mirecc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 (edytowane) Też mi się tak wydaje, teraz trzeba przeliczyć co lepiej wyjdzie, zakup zacisków czy większych tarcz, co znowu będzie kolejną podmianą ale będą mocniejsze hamulce. Pytanie: czy jest to konieczne ze względu na użytkowanie auta. Tarcze z ttylu we wszystkich megankach II niezależnie czy to sedan czy Hb czy kombi i przy wszystkich silnikach jakie były stosowane to 240mm Tu masz katalog a na jego końcu są tabele http://megane.com.pl/files/download/64-katalog-renault-megane-ii-ph-ii-sedan-grandtour-pl/ No chyba, że w przedliftowych były większe, a są wstawione te z polifta, gdzie według katalogu wszystkie są 240mm Edytowane 21 Lipca 2015 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirecc Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) Tak w uproszczeniu: MEGANE II hatchback/sedan/kabriolet 1.4 1.6 2.0 1.5dCi 1.9dCi średnica tarczy przód = 280 mm tył = 240 mm MEGANE II kombi 1.4 1.6 2.0 1.5dCi 1.9dCi średnica tarczy przód = 280 mm tył = 270 mm Edytowane 22 Lipca 2015 przez mirecc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cracha23 Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Dziękuje za szybką odpowiedź. Umówiłem się na jutro z mechanikiem. Zobaczy to dokładnie i prawdopodobnie będzie wymieniał na nowe tarcze. Z tego co zdążyłem się zorientować to do tego modelu powinny być 270mm. Znalazłem takie na allegro: http://allegro.pl/tarcze-klocki-hamulcowe-tyl-megane-ii-kombi-oryg-i4881783352.html W sklepie za takie same krzyknęli mi 290zł za sztukę :) Czy oprócz tego zestawu potrzebne będą jakieś inne cześć ? Zastanawiałem się ewentualnie nad pozostaniu przy tych tarczach i zmianie zacisków (o ile w ogóle podejdą). Ale tarcza jest zużyta do połowy i jak klocek z nowymi zaciskami zejdzie niżej to nie wiem jak będzie przylegał do tarczy. Jeszcze raz dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi