Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Szarpnięcie przy hamowaniu silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jeżeli umieściłem w złym dziale - przepraszam - i proszę moda o przeniesienie ;)

Mam takowy problem z moją meganą II 1.6 16v:

kiedy hamuje silnikiem (tj tocze się na biegu bez wciskania gazu) w okolicach 2000 obrotów jest szarpnięcie i samochód dodatkowo mocniej zwalnia..

Problem pojawił się od tak, nie wystąpił po jakiejś naprawie / wymianie.

W czym może być problem?

Dodatkowo mam wrażenie że auto gorzej przyśpiesza (potwierdzone mierzeniem czasu 0-100, kiedyś było szybsze ;) )

Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam.

Możliwe, że kończy się sprzęgło albo wysprzęglik.

Zwróć uwagę, czy czasami nie zdarza się, że wciskasz gaz, obroty idą do góry, a auto przyspiesz po chwili, albo nieadekwatnie do wzrostu obrotów.

Wyskoczyły do tego jakieś komunikaty na desce?

Sprzęgło mi się nie ślizga zdecyodwanie.

Kiedyś wyskoczył mi check engine i service, ale byłem w trasie więc odpiąłem aku. Błąd zgasł i się już nie pojawił - na clipie nic w pamięci nie było.

EDIT

Co do braku mocy, wiem że jest to 16v i ma mocniejszą górę ale jest bardzo silne odzcucie że dół jest słabszy niż wcześniej.

Od 3,5 tys. auto ma moc i reaguje fajnie na gaz.

Edytowane przez Kolasov

Odłącz na próbę zawór od KZFR i się przejedź autem, wyskoczy check, ale przynajmniej będzie wiadomo, czy diagnoza idzie w dobrym kierunku.

Edytowane przez Pawel

Cóż, wrażenia poparte dupohamownią więc nie mogą być całkowicie wiarygodne, ale po odpięciu zaworu kzfr:

-zniknął problem z szarpnięciem przy ok 2 tys obrotów

-auto generalnie przyspiesza gorzej, ale wrażenie jest jakby od dołu reagowało lepiej na gaz.

Myślę, że jak silnik trochę wystygnie to podmienię zawór (mam drugi) i zobaczę czy na nim będzie inaczej.

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły chętnie wysłucham

Edytowane przez aston76

Elf excelium (czy tam evolution) 5w40, wlany jakieś 500 km temu, świeży.. ;)

U mnie nie ma szarpania, jest tylko jedno szarpniecie. Tak jakbyś wcisnął i trzymał hamulec. I zawsze przy ok 2000 obrotów. Możesz na każdym biegu rozpędzić się do odcięcia, puścić gaz i w momencie w którym obroty zejdą do 2000 jest to "przyhamowanie" i dalej auto zwalnia znacznie mocniej, tak jakby coś wyhamowywało silnik dodatkowo...

Dodano: 05 sie 2015 - 17:17

Kolejna porcja obserwacji:

Podmieniłem elektrozawór sterujący KZFR i szarpnięcie występuje przy dowolnej prędkości obrotowej po odjęciu gazu.

Zauważyłem też że kiedy rozpędzając się nie przekroczę 2000 obrotów i puszcze gaz spalanie chwilowe spada nieznacznie i auto prawie nie zwalnia, natomiast kiedy przekręcę powyżej 2000 i odejmę gaz następuje szarpnięcie i spalanie chwilowe spada do 0.0

Jakieś sugestie co mogę jeszcze zrobić?

Na pewno wrzucę ponownie poprzedni zawór bo na tym jazda jest silnie irytująca...

Edytowane przez aston76

• 1 miesiąc temu...

I cóż mógłbym z tym fantem zrobić? ew. jak to sprawdzić?

Dodano: 11 sie 2015 - 13:07

Rozmawiałem z mechanikiem. Powiedział z grubsza to co już tu się przewinęło - mogą być przytkane kanały olejowe, może być wadliwy elektrozawór lub kzfr.

Umówiłem się z nim po jego urlopie że będziemy myśleć co dalej. Kiedy sprawa się rozwiąże napiszę co takiego dolegało ;)

Dodano: 05 wrz 2015 - 18:45

Problem się rozwiązał.. raczej nikt się tego nie spodziewał:

Okazało się że sypała się sprężarka klimatyzacji generując obciążenie na pasku.. aż w końcu całkowicie stanęła. Po jej wymianie problem zniknął, auto odzyskało moc i problem z szarpnięciem zniknął.

Temat można zamknąć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!