tomciop21 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Witam. Od piątku jestem nabywcą megane II z 2004 roku, w wersji kombi z silnikiem 1,9 dci. Kupując auto nie zwróciłem uwagi na bagażnik, z którym mam teraz problem. A mianowicie okazało się, że po zamknięciu drzwi kartą bagażnik nie jest zamknięty. Znajomy elektryk stwierdził dzisiaj, iż po zamknięciu powinno nastąpić całkowite odcięcie prądu w przycisku bagażnika, a prąd dalej tam dociera. Dlatego też można otworzyć klapę. Zostały sprawdzone kable między klapą a nadwoziem, oraz mechanizm zamka w klapie - wszystko wygląda dobrze. Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł albo ktoś miał podobną sytuację? Proszę o pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Pisząc że do przycisku dochodzi prąd co masz na myśli? Przycisk ma 2 przewody. Jeden to stała masa a drugi idzie do komputera- czyli sterowanie jest wyzwalane masą. I to nie zwarcie tych przewodów powoduje otwarcie klapy, tylko rozwarcie. Skoro to autko z 2004 roku to na pewno wiązka na łamaniu już była naprawiana? Może są jakieś pomylone bo z tego co pamiętam to kolory się dublowały. Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez elwik1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 A pewien jesteś że całkiem wyłącza napięcie na przycisku? Jak dla mnie raczej wygląda to na problem z zamkiem/ryglem niż przyciskiem, no ale to trzeba sprawdzić czy w ogóle on działa. I tak jak wyżej pisze elwik sprawdzić wiązkę kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Można jeszcze zamknąć autko przyciskiem w środku i zobaczyć czy wtedy otworzy klapę. W najgorszym przypadku komputer uszkodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubzz Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 A czy masz hands free? Jeśli tak to wyobrażam sobie taką sytuację, że zamykasz auto ale jak wykrywa obecność karty to i tak pozwala Ci oworzyć bagażnik. W takim przypadku zamknij, odedź z kartą na większą odległoś i poproś kogoś o otwarcie bagażnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 A tak z ciekawości zapytam bo nie mam hands free. Czy w takim przypadku jak opisujesz mając zamknięte auto kartą, naciskam i otwiera się bagażnik, czy światła kierunkowskazów dają jakiś sygnał świetlny że otwarłem klapę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomciop21 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Raczej nie. Z tego co się orientuje to w hands free na klamkach są guziki a u mnie nie ma. Przy zamykaniu światła kierunkowskazu dają sygnał świetlny. Zamknąłem przyciskiem w środku auta, to zostały zablokowane drzwi natomiast bagażnik dalej nie został zablokowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubzz Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) A tak z ciekawości zapytam bo nie mam hands free. Czy w takim przypadku jak opisujesz mając zamknięte auto kartą, naciskam i otwiera się bagażnik, czy światła kierunkowskazów dają jakiś sygnał świetlny że otwarłem klapę? Tak, w takim przypadku kierunkowskazy sygnalizują otwarcie bagażnika. Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarioCCH Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Niema się co oszukiwać te roczniki - wiązka do naprawy - ja w swoim też robiem - teraz wsio śmiga jak ta lala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi