markos80 Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) Witam wszystkich po raz pierwszy. Od roku jestem posiadaczem Scenic'a III po lifcie z silnikiem 1.6dCi 130KM (R9M 402) prod. 2012, przebieg 170kkm. Do tej pory, poza standardowymi wymianami, nie musiałem z nim robić nic specjalnego, aż do teraz. Od kilku dni czuć spaliny w kabinie i słychać jakiś przedmuch podczas przyspieszania, a auto trochę straciło na werwie. Zapala się też kontrolka z kluczem, a odczytany błąd to P0470. Próbowałem coś zaglądać, ale wszystko jest dość ciasno upchane i nie widać wprost czy gdzieś uciekają spaliny. Czy są jakieś standardowe miejsca, w których coś takiego może się dziać? Jakieś wężyki lub uszczelki? Nie byłem też w stanie zlokalizować czujnika podciśnienia. Czy dużo trzeba rozbierać lub jak dostać się w jego okolice? Pozdrawiam Marek Edytowane 23 Września 2015 przez markos80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Ja bym wszedł pod samochód i obejrzał cały układ wydechowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. markos80 Opublikowano 6 Października 2015 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Wszystko co widać po zdjęciu osłony, trochę przed plecionką aż do samego wydechu, jest w idealnym stanie. Przedmuch słychać bardziej od strony pasażera. Dodano: 06 paź 2015 - 15:25 Dla potomnych zostawię informację, żeby nie musieli płakać jak ja :), bo z powodu braku informacji i nieskutecznych próbach znalezienia przedmuchu oddałem auto do ASO. Uszkodzone/rozerwane było gumowe kolanko wychodzące z czujnika ciśnienia spalin, ale jest to część całości, razem z metalową rurką (numer części 223213730R, 4 na rysunku). http://renault.epcdata.ru/fluence/17323/mechanical/sistema_snijeniya_toksichnosti_vprisk/sistema_snijeniya_toksichnosti/01039212/4/ Cena tego elementu jest wg mnie astronomiczna :( W poprzednim aucie identyczne kolano i czujnik były na wierzchu, więc umiałem wymienić sam. W tym przypadku również dałoby się wymienić samą gumkę, ale niestety robiłem w ASO. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 W niektórych ASO też wymieniają same wężyki, ale dla innych to za mały zarobek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Kolanko wygląda jak by było mechanicznie uszkodzone. Troszkę to dziwne, samo się to tak stało? A po wymianie widać powrót większej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markos80 Opublikowano 6 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 W trasie zacząłem słyszeć przedmuch, a potem na postoju spaliny w kabinie, więc raczej samo. Na zgięciu guma jest wyraźnie cieńsza, jakby się wypaliła od środka. Moc wróciła, nie śmierdzi i nie szumi. Jutro lecę w trasę to się zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekZegarek Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Miałem ten sam przypadek. Przepalony okazał się wężyk od czujknika, ten sam co opisuje kolega na początku posta. W okolicy tego czujnika są b.wysokie temp., więc prędzej czy później każdy sie uszkodzi / przepali przez przegrzanie. Koszt 150 zł robocizna droga bo podejscie jest utrudnione i mechanik pracował z lusterkiem by go wyjąć a wcześniej znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi