wojtek_r95 Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Witam, ostatnio zauważyłem, że motor pobiera większe ilości oleju, tzn. zrobiłem dolewkę jakieś 1,5 litra na 5000km, turbo mam po regeneracji a przebieg zbliża się wielkimi krokami do 300.000 km i dlatego mam pytanko co do zmiany oleju z syntetyka 5W40 na półsyntetyk 10W40. Czy ktoś praktykował i jaki to miało wpływ na branie oleju? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Szybciej zajedziesz nową turbinę i większa szansa na przekręcenie panewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 No właśnie też miałem tak, okazało się że przyjechałem w ostatniej, przed obruceniem panewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek_r95 Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 A więc proponujecie by nie zmieniać, pogodzić się z dolewkami i jeździć dalej!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Zacząłbym od przejrzenia wszystkich węży przy turbo/ic etc czy tam jest olej... A przede wszystkim od sprawdzenia drożności odmy. Jak zamierzasz nim jeszcze pojeździć a nie było nic robione przy panewkach to możesz pokusić się o sprawdzenie ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) Przed wymianą oleju zrób płukankę olej zosataw 5 W40.Polecają Forte Motor Flusz jako bardzo dobry ale nie moge go znaleść w sklepach. Edytowane 30 Września 2015 przez marekwodniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek_r95 Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Zacząłbym od przejrzenia wszystkich węży przy turbo/ic etc czy tam jest olej... A przede wszystkim od sprawdzenia drożności odmy. Jak zamierzasz nim jeszcze pojeździć a nie było nic robione przy panewkach to możesz pokusić się o sprawdzenie ich. Robiona była głowica (padła uszczelka) i po ściągnięciu były wyczuwalne progi na cylindrach. Olej na wężach turbiny jest obecny, ale turbo po regeneracji więc co mogę z tym zrobić? Dodano: 30 wrz 2015 - 11:43 A może faktycznie zacząć od tej płukanki silnika? Znalazłem procedurę żeby wlać 2x400ml do 4l oleju, czyli zrobić prawie stan i dolać specyfik, bo obecnie mam min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Tylko że panewki są na dole silnika na korbowodzie... a ty piszesz o górze silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Olej na wężach turbiny jest obecny, ale turbo po regeneracji więc co mogę z tym zrobić? Ja bym się zastanowił, czy ta regeneracja była prawidłowo zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi