Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wymiana płynu w sprzęgle

olos47

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy ktoś wymieniał płyn hamulcowy w układzie sprzęgła?? Jest tam normalny odpowietrznik ( i w którym miejscu) czy są jakieś niespodzianki?? Jak z dostępem?

Edytowane przez aston76

Jak się za to weźmiesz w dwie osoby to dasz radę, nie jest to takie straszne.

Jeżeli w 1,5 jest tak samo jak w 2.0 (a podejrzewam, że jest) to ja to zrobiłem tak.

Przygotowałem:

-nowy płyn hamulcowy (dot4)

-cienki, płaski śrubokręt

-wężyk długości ok 0,5m o średnicy ok 5-6mm. Najlepiej jakiś przezroczysty.

-naczynie na stary płyn

-drugą osobę do pompowania pedałem sprzęgła :)

Plan działania:

1. zdejmujemy dolną osłonę silnika.

2. lokalizujemy odpowietrznik - jest między chłodnicą a skrzynią biegów, widać go od góry, ale lepszy dostęp dłonią jest od dołu (przynajmniej w 2.0 tak było).

3. śrubokrętem podnosimy drucianą zawleczkę, ale nie wyjmujemy jej całkowicie, bo odpowietrznik wypadnie.

4. zakładamy wężyk na króciec.

5. przekręcamy odpowietrznik w lewo albo prawo (nie pamiętam dokładnie, ale tylko w jedną stronę da się obrócić)

6. Druga osoba zaczyna pompować, płyn powinien zacząć płynąć. Jak już wyleci stary płyn, zamykamy odpowietrznik.

7. Uzupełniamy poziom płynu w zbiorniczku.

8. Pompujemy pedałem sprzęgła kilka razy i trzymamy wciśnięty pedał. Jak pedał jest wciśnięty to odkręcamy na chwilę odpowietrznik i zaraz zakręcamy (będzie słychać, że powietrze ucieka i zacznie płynąć spieniony płyn.

9. jak zacznie płynąć klarowny płyn i sprzęgło działa prawidłowo to zakręcamy odpowietrznik i wciskamy drucianą zawleczkę na swoje miejsce. Wszystko powinno już działać jak należy.

Poniżej zdjęcie odpowietrznika - widok spod maski.

thumb_hosting_zdjec_1444334146__dsc_0524.jpg

Pytanie dodatkowe.

Po co wymieniać płyn hamulcowy w samym wysprzęgliku? Nie lepiej wymienić cały płyn?

Wymiana w wysprzęgliku nie zda się na wiele, po krótkim czasie płyn się wymiesza.