Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

nie działa rozrusznik, samochód nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie i Panie.

Mam problem z RENAULT MEGANE 1,5 dci 2008 r. Rano nie mogłem odpalić samochodu - objaw taki jak "padnięty akumulator". Samochód odpalił na "kable". Potem kilka razy samochód odpalał normalnie. W związku z porannym problemem postanowiłem przeczyścić klemy. Po tym zabiegu samochód już nie odpalił. Po włożeniu karty i wciśnięciu przycisku "start" pojawiły się różne odgłosy - jakby testowania systemów ale rozrusznik nie zakręcił tzn. coś zarzęziło pod maską w rozruszniku tzn. (efekt podobny do tego jakby wieniec rozrusznika się obracał i nie do końca zazębiał się z kołem zamachowym albo elektromagnes bardzo szybko kilkakrotnie wyrzucał wieniec rozrusznika) i samochód nie odpalił (rozrusznik nie zakręcił kołem zamachowym), to działo się przy zapalonych wszystkich kontrolkach. Po zwolnieniu przycisku "start" efekt nazwijmy go rzężenia ustępował gasły kontrolki - oprócz elektroniki silnika - a pod maską słychać było cichy pisk (wyłączał się po wyjęciu karty), kolejne przyciskanie przycisku "start" bez żadnego efektu (cały czas pali się kontrolka elektroniki silnika). Po ponownym włożeniu karty i wciśnięciu start zabawa zaczynała się od nowa, do tego pojawiał się komunikat o wyłączeniu blokady kierownicy. Po kilku próbach to tych efektów doszedł jeszcze komunikat o awarii hamulca, po kilku takich próbach, pojawiły się kolejne "efekty specjalne " tzn po wciśnięciu start zapalały się wszystkie kontrolki, rozrusznik tak jakby się chciał uruchomić ale bezskutecznie. Po zwolnieniu start kontrolki gasły, efekty dźwiękowe ustawały, ale po chwili samochód sam od siebie próbował się uruchomić mimo, że start nie był przyciśnięty - cyrk przerywało dopiero wyjęcie karty. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co dzieje się z tym padłem i jaka może być przyczyna takiego zachowania się samochodu. Nadmieniam że bezpieczniki przy klemie "+" są sprawne podobnie jak połączenia przewodów. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez aston76