Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Dziwnie działające światło mijania

MrNeo

Rekomendowane odpowiedzi

Od dwóch tygodni mam dziwny problem z moją Meganką. Wygląda to tak, że po naciśnięciu przycisku START odpala silnik, zapala się prawe światło mijania, a lewe zapala się kilka sekund później, albo po przejechaniu kilku merów, albo... niestety, wcale.

Gdy pierwszy raz zauważyłem niedziałające światło myślałem, że to żarówka. Wymieniłem ją i rzeczywiście okazało się, że żarnik był przepalony. Niestety światło dalej nie świeciło. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, ale były ok. Pojechałem z niedziałającym światłem do pracy i w trasie nagle żarówka się zapaliła. Od tego momentu działa w kratkę. Poprzedni właściciel zamontował w samochodzie ledy do jazdy dziennej. One działają dobrze i jeśli światła mijania są wyłączone to świecą bez problemów. Na wszelki wypadek sprawdziłem połączenia ledów, poprawiłem w jednym miejscu ale problem nie zniknął.

Co może być przyczyną? Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Przyczyna to brak dobrego styku w obwodzie lewej żarówki. Jest jeden przekaźnik od świateł mijania. Ma dwie pary styków roboczych, jedna para zasila prawą a druga lewą żarówkę. Prawa żarówka świeci więc sterowanie przekaźnikiem jest prawidłowe, może być wypalona jedna para styków, właśnie ta od lewej żarówki. Przekaźnik jest częścią modułu UPC znajdującego się po maską. Do sprawdzenia czy jest dobry styk na kablach przy żarówce i przy bezpiecznikach. Były przypadki wypalenia styków we wtyczce w UPC zasilającej światła mijania.

Problem może się okazać głębszy. I będą nim wypalająca się kostka w skrzynce bezpieczników pod maską. przeczytaj mój temat o tym problemie..

Edytowane przez aston76

Niestety nie miałem możliwości sprawdzenia tej kostki bo cały czas leje, a na razie nie mam możliwości wjechania do garażu. Aktualnie oba światła się zapalają, z tym że lewe zawsze z opóźnieniem ok. 10 sekundowym. W momencie kiedy się zapala słychać ciche "pyknięcie" spod maski.