jaromegane Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Witam, zmieniłem w moim megane III grandtour koła na zimówki z oponami 205/55/R16. Jakie ma być prawidłowe ciśnienie w oponach. Przód: 2.3 Tył: 2.0? Nie za niskie to ciśnienie? Edytowane 3 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Na drzwiach kierowcy po otwarciu masz naklejkę z ciśnieniami. U mnie jest 2.3 z przodu 2.0 z tyłu wersja na autostradę 2.6 i 2.3 a wersja economy (chyba 2.6 i 2.6) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 normalne drogi przód/tył 2,3/2,0 autostrada przód/tył 2,4/2,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) Ja ustawiam 2,5 na przód, 2,3 na tył. EDIT: dodaję zdjęcie nalepki. Dziwne są te zalecenia o tyle, że zdaje się, że Koledzy mający czujniki w kołach pisali, że komunikat "skontroluj ciśnienie" pojawia się już przy spadku do 2,2. Edytowane 31 Października 2015 przez Jottar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) Dokładnie tak jest. Przy 2.2 czujniki każą kontrolować ciśnienie. Teraz na zimówkach mam z przodu 2.6 a z tyłu 2.5 i jakoś się jeździ. To znaczy takie wartości podają czujniki. Edytowane 31 Października 2015 przez mich64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaromegane Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 A jak się jeździ w zimie na zalecanych wartościach ciśnienia? Pytam, bo to będzie moja pierwsza przygoda z Megane w okresie zimowym. Opony 205/55/R16 2.3 przód 2.0 tył Tyłek nie ucieka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Ja mam zwykłą, a nie kombi, przód 2,6 i tył 2,3. Inaczej wydaje mi się niezbyt stabilna. Doszedłem do tych wartości metoda prób i błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Dla mnie, takie ciśnienia to zdecydowanie za dużo. Na naszych pięknych drogach, auto skacze jak "ciele w patyku", traci dużo z komfortu. Kiedyś na przeglądzie, napompowali mi do "eco" ciśnień, właśnie do 2,6 i 2,3. Wyjeżdżam z serwisu, kurcze coś nie tak z autem, pierwsze co zrobiłem to spuszczenie ciśnienie z opon :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 W moim przypadku niższe ciśnienie objawia się "pływaniem" przodu. Wydaje mi się, że to jest spowodowane dużym ciężarem silnika i skrzyni. Zdaje się, że 1,6 16V jest ok. 100 kg lżejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 A jak się jeździ w zimie na zalecanych wartościach ciśnienia? Pytam, bo to będzie moja pierwsza przygoda z Megane w okresie zimowym. Opony 205/55/R16 2.3 przód 2.0 tył Tyłek nie ucieka? Jeździłem na podobnych wartościach zeszłej zimy i dla mnie to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi