HELLDAN24 Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) Serwus, w trakcie jazdy strzeliła przednia opona, na szczęscie z przodu zamontowany komplecik oponek run flat. <><><><><><><><><><><><><><> Nie czekając, sięgnąłem po klucz, zdjąłem dekielek, kilka szybkich ruchów kluczem, śruby poluzowane, autko na lewarku, koło ściągnięte. <><><><><><><><><><><><><><> Zapasówka którą miałem w bagażniku od zakupu auta (3,5 roku) była na feldze metalowej. Po założeniu koło jest zablokowane i hamulce ściśniętę. Czy stosuje się jakieś dystanse czy ewidentnie zapasówka nie pasuje do tego modelu o czym mnie nikt wcześniej nie informował. <><><><><><><><><><><><><><> <><><><><><><><><><><><><><> Na feldze założona oponka DUNLOP 185/60R15 w bardzo dobrym stanie, chyba nawet opona była nowa, nigdy nie używana. <><><><><><><><><><><><><><> W załączniku kilka zdjęć. <><><><><><><><><><><><><><> Jeśli koło zapasowe okaże się, że nie pasuje do tego auta chętnie odsprzedam za przyzwoite pieniądze, bieżnik na oko 7-8 mm. <><><><><><><><><><><><><><> Dzięki za odpowiedź. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki 5.9 - Enter Aston76 Edytowane 8 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Po pierwsze opona powinna być 196/65/15. Po drugie jest różnica między felgami aluminiowymi a stalowymi i dlatego są różne śruby do nich. I dlatego śruby od aluminiowych na stalowej feldze za bardzo wystają z otworów i stąd to blokowanie koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HELLDAN24 Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) Koło założone natychmiast wchodzi na szczęki hamulca, dokręcenie śrubami unieruchamia koło w miejscu, więc to chyba nie kwestia śrub a raczej rozmiaru koła. Drugie pytanie brzmi, czy ta opona była bieżnikowana? Rozważam sprzedaż zapasówki i zakup prawidłowego koła zapasowego. Przesyłam zdjęcie. Pozdrawiam Edytowane 8 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Koło założone natychmiast wchodzi na szczęki hamulca A gdzie masz tam szczęki hamulcowe. Podejrzewam że masz z przodu założone większe tarcze i zaciski od scenika i wtedy 15 nie wchodzą na przód. A co do opony, to proponuje poszukać na jej boku daty produkcji zaczynającej się od DOT XXXX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 aston76 a nie wychodziły MII z tarczami 300mm przy silniku 1,9dci w standardzie? Może mieć wszystko tak jak wyszło z fabryki z hamulcami ale ktoś wrzucił zapas 15" podczas sprzedaży dla sztuki... Zmierz długość śruby, może masz dłuższą niż powinna być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Nawet kombi 2,0 dCi miały tarcze 280 mm w standardzie, ale za to piasta była na 5 śrub. Podejrzewam, że chyba jest felga od czegoś innego wrzucona. Podaj co jest nabite na feldze (jakie oznaczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi