ziomek4000 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 nie udało mi sie znaleźć tego tematu(może źle szukam). mianowicie mam problem z ogrzewaniem przedniej szyby. podgrzewanie działa tylko od strony kierowcy a od strony pasażera już nie. czy może to być spowodowane lekka stłuczką (uszkodzony był tylko wahacz po prawej stronie, może podczas uderzenia wypiela sie jakaś wtyczka) ? gdzie mam szukać kabelków do ogrzewania przedniej szyby? wszelkie sugestie na ten temat będą mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Kabel jest tylko jeden. Wtyczka jest na środku szyby. Dostać się do niej można zdejmują plastikową obudowę mechanizmu wycieraczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek4000 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 skoro jest tylko jeden kabel to czym może być spowodowane to że ogrzewanie działa tylko na połowie szyby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Pewnie tym , że są dwa obwody w szybie. Na tylnej szybie też masz kilkanaście pasków, a jak się jeden przerwie to reszta grzeje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek4000 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 no to jak będzie troche cieplej to sprobuje dostać sie do tego kabelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonypan Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Może banalne pytanie ale jak rozumiem -przednia szyba jest ogrzewana elektrycznie? cała (siateczka) czy tylko po obwodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek4000 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 dobrze rozumiesz. na całej szybie są pionowe paski (podobne jak na tylnej szybie ale cieńsze) dziś po pracy pogrzebałem troche pod maska (nie miałem zbytnio czasu żeby rozmontować plastiki pod wycieraczkami, do tego zaczęło padać) i znalazłem jakiś luźny kabelek obok akumulatora, widać ze nie był przyczepiony do akumulatora. zastanawiam sie czy może to być kabelek właśnie od podgrzewania szyby. dorzucam fotkę kabelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonypan Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Nie bardzo Ci podpowiem bo nie mam tego typu, ale jedno pytanie - to jest orginalna szyba czy dorabiana? Czy w innych modelach np w II też są montowane takie szyby?? Może ktoś się orientuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 w II niestety nie ma podgrzewanych szyb, nie wprowadzili takiej opcji do sprzedazy w gole, nawet w zamiennikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek4000 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 ja mam skandynawska wersje megi, a z tego co sie orientuje to w skandynawi podgrzewana szyba była dostępna normalnie w samochodach prosto z fabryki. dodatkowo mam oryginalny włącznik podgrzewania szyby. przykręciłem ten kabelek do akumulatora i cala szyba grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Talf Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Witam No właśnie ! Mam ten sam problem. Kopiłem niedawno Renault Megane 1.6 16 V z 2000 roku. Dopiero teraz zacząłem używać ogrzewania bo chłodne dni i paruje od środka a tu zonk. Działa tylko ogrzewanie po stronie kierowcy - dokładnie jakby ktoś przyłożył linijkę na środku szyby. Sprawdzę ten kabelek czy jakiś tam jest w ogóle a jak nie to nie wiem co mam robić i jestem wtedy w ..... No to chyba po problemie gdyż właśnie ten kabelek miałem odłączony - pewnie przy podłączeniu akumulatora został pominięty - tylko dziwnym jest aby podgrzewanie szyby było podpięte bezpośrednio - widocznie tak musi być. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yari Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 czy ktos w ogole praktykowal zalozenie podgrzewana przednia szybe do auta nie wyposazonego w takowa? czy istnieje taka mozliwosc? czy jest przygotowana instalacja elektryczna fabrycznie do podlaczenia takiej szyby? (tu uklon do Panow pracujacych w ASO o informacje) z tego co sie orientuje, to scenic I ph II miewal podgrzewanie przdniej szyby, ale nie spotkalem zadnego RX4 z podgrzewana przednia szybe, czy sie myle? ile moze byc zachodu przy zalozeniu takowej szyby wraz z instalacja? (i dodatkowe pytanie): czy wychodzily szyby , ktore jednoczesnie byly podgrzewane i "solar"? czy to wykluczajace sie opcje? przepraszam, ze tyle pytan, ale nie udalo mi sie niczego znalesc na forum (nie wykluczone, ze zle szukalem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Ad 1. Mi się udało, w mojej wersji wystarczyło założyć przełacznik, kabel sterujący był na podszybiu. Tam trzeba było zamontować przekaźniki i wszystko działa pięĸnie :) Ad 2. Patrz wyżej. Ad 3. Tak jak wyżej, u mnie była, ale tylko sterowanie, obwód wykonawczy trzeba było dorobić ( 2 przekaźniki + 2 bezpieczniki + pare kabelków )... Ad. 4 Nie wiem :) Ad 5. Dorobienie brakującej instalacji około 3h, oczywiście należy też zamontować taką szybę :) Ad 6. Wydaje mi się, że nie było, przynajmniejn nie znalazłem ( oczywiscie do megane I ), a szukałem troszkę. I teraz pytanie z mojej strony, megane II czasami trafia się z podgrzewana przednia szybą. Gdzie znajduje się włącznik tej szyby w tym aucie? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacenty63 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 U mnie grzeje jakieś 30 cm przed kierowcą i 2 zyłki przed pasażerem. Czy to jest naprawialne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_dave Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Nie to nie jest naprawialne. Niestety szyba ta kosztuje nowa około 1000zł i jest nie naprawialna. Ja dziś kupiłem taką szybe do megi I. Szyba orginalnie posiada 4 przewody czyli sa dwa obwody grzejne. kierowca i pasażer. na dolnej krawedzi na środku znajduję się wtyczka plusowa zaslilają oba obwody a po lewej i prawej skajnej są przewody masowe. Jeden wypada własnie nad aku. Fabryczny wyłacznik jest pod włącznikiem ogrzewania tylnej szyby. Sterowana powinna być przełącznikiem czasowym z "wyczuwaniem" pracy silnika (ładowania) szyba bierze około 50A z prostej matematyki wynika że nie dało by rady grzać nią bez odpalonego silnika. Jutro będę sprawdzał jak instalacja wygląda u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi