Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Dławi się / Szarpie / Nie jeździ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

bardzo proszę o pomoc przy rozwiązaniu problemu z moją Megane. Wszystko zaczęło się ok 2 miesięcy temu. Podczas jazdy autostradą, auto zaczęło nagle palić ok 20 - 30 l/100 km, tracić znacznie moc i strasznie szarpać. Oczywiście do domu wróciłem na lawecie...

<><><><><><><><><><><><><><>

Obecnie objawy są następujące: odpala bez problemu jednak występuje całkowity brak mocy - dławi się po naciśnięciu pedała, maksymalna prędkość z jaką przez jakiś czas można poruszać się pojazdem to ok 15-20 km/h, cały czas szarpnie, po chwili nie można nawet ruszyć samochodem. Na zewnątrz czuć paliwo.

W załączniku zdjęcie z błędami jakie wykazała diagnostyka. Po zrobionej diagnostyce w samochodzie wymieniona została przepustnica - brak poprawy. Podmienione zostały również cewki - także brak efektu, wymieniony został również czujnik pod pedałem. Dodam, że jakiś czas temu wymieniłem świece na nowe.

Mechanik załamuje ręce a samochód już prawie drugi miesiąc stoi unieruchomiony. Sterownik został wyjęty i otworzony (Sagem S3000). Nie widać by był w jakiś sposób uszkodzony (żadnych zimnych lutów czy przerw w ścieżkach).

To już moja 4 z rzędu Renault, myślałem że ta marka nauczyła mnie już wystarczająco cierpliwości i pokory.. okazuje się, ze chyba jednak nie do końca..

lapka2.gif

Regulamin pkt.

5.5 – usuwanie wpisu moderatora.

5.9 - Enter Aston76

Proponuję Koledze zapoznać się z regulaminem forum, bo widać że ten punkt programu został pominięty podczas rejestracji.Aston76

post-86801-0-07983700-1448728435_thumb.jpg

Edytowane przez aston76

Przecież jak wół masz opisany problem z pierwszą sondą lamda, czyli podejrzewam, że nie podaje prawidłowych danych. Także padło podgrzewanie sondy pierwszej i drugiej.