Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Spadek mocy podczas wyprzedzania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie wszystkich :) Moje autko to Meganka II przed liftem z silnikiem 1.5dci.

Mam taki problem podoczas wyprzedzania lub przyśpieszania wyskakuje Service i auto dość gwałtownie traci moc o jakieś 50%. Czasami chwilowo pomaga zdjęcie nogi z gazu i znika ale dość szybko to wraca. Ale też często ten Service zostaje do samego końca jazdy. Oczywiście żeby pomóc w lepszej diagnostyce byłem u Pana który robi usługi Clipem i podczas przeglądu wyszły 3 błędy.

DF089 Obwód czujnika ciśnienia kolektora dolotowego

DF010 Obwód czujnika pozycji egr

DF054 Obwód sterowania elektrozaworem doładowania.

Ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać problemu??

U mnie występowały dwa błędy DF089 i razem z nim DF054. Pomogło dopiero czyszczenie kierownicy w turbinie. Po prostu się przycinała i nie ładowała tyle powietrza ile było potrzebne. Po czyszczeniu skończyły się problemy przy wyprzedzaniu.

Po co pytasz skoro masz czarno na białym o co chodzi. Należy wyeliminować poszczególne błędy i wszystko w temacie.

Pytam bo nie wiem czy czujniki wymieniać czy coś poszczególnego przeczyścić itd... . Dodam że był u Mechanika dobry czas i egr oraz turbina była czyszczona.

Edytowane przez aston76

Na moje oko mechanikowi, który diagnostykę ogranicza do odczytu błędów to można na dzień dobry buta w żyć sprzedać i jechać gdzie indziej. Faktem jest, że auto wchodzi przy obciążeniu w tryb awaryjny, natomiast niewiadomą czynnik który to powoduje. Te błędy sugerują, że coś się może dziać z powietrzem - pytanie czy ciśnienie doładowania jest wyższe czy niższe od zadanego w trakcie tego spadku mocy? Nie bawiłem się z diagnostyką renault, mam doświadczenie jedynie z vaginkami, ale zdecydowanie bym od takiego pomiaru dynamicznego zaczął. Następnie można szukać przyczyny.