jerzy2281 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Jako nowy użytkownik pragne się przywitać i pozdrowić wszystkich użytkowników Renówek, jednocześnie prosiłbym o poradę. Mam megankę 1 PH2 z silnikiem o sym. K4JC714 1.4 16V. Odczyt komp. wykazał awarię 1 sondy /przed katalizatorem/, chciałem zamówić używkę ale chodzi o numer lub sym. tej sondy, ponieważ jest ona jeszcze zamontowana /na dojazdy do pracy / więc nie jestem w stanie odczytać tych numerów. Może ktoś z użytkowników jest w posiadaniu wiedzy o tych numerach i podzieli się z tym - bardzo bym prosił. Mam od 20 lat R19, z nią było i jest wszystko proste, jedna sonda, elektronika prosta, no i przez 20 lat zero awarii, a tu taka pierdoła i nie wiem czy mogę do czasu zakupu sondy jeździć na tej niesprawnej czy przesiadać się do R19. Może ktoś mi podpowie o tych symbolach 1 sondy za co dziękuję. Pozdrawiam Edytowane 19 Stycznia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Co do symbolu sondy się nie wypowiem, przypuszczam, że bez problemu powiedzą to w ASO po numerze WIN. U mnie jak była wymiana, to wiem że wymienili na Boscha 4-ro przewodowa 0-1V. Z uszkodzoną sondą jest niezdrowe dla silnika, ale można jeździć, ale trzeba się ewentualnie liczyć z większym spalaniem. U mnie po wymianie sondy zaczęły falować wolne obroty na zimnym silniku (temperatura otoczenia okolice zera i poniżej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy2281 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Ok , dzięki za odpowiedz. Wiem, że są 2 sondy, padła ta 1, tylko czego nie wiem, to czy one się różnią miedzy sobą. Zamawiając trzeba podać która, i jakie ma te symbole. Będę chyba zmuszony szukać w katalogu w sklepie moto, inaczej nie będę w stanie zamówić, a na forum spotkałem się z opisem tych sond i symbolami, ale do 1.6 więc akurat nie wiem czy te mogą też pasować do 1.4. Dodano: 18 sty 2016 - 08:08 Czy można w silniku 1.4 16V 98KM zastąpić sondę z silnika 1.6 16V. Chodzi o tę 1 sondę przed katalizatorem. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Nie lepiej kupić zamiennik w sklepie, niż bawić się w używaną? Sprawdzasz ile przewodów ma Twoja sonda w aucie. Były sondy z 3 i 4 przewodami zależnie od typu silnika. Musisz dokładnie wiedzieć jaką posiadasz. Sprawdź sobie u nich jakie są sondy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi