tvfan Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Objaw jest następujący. Jak skręcam mocno w lewo to później ściaga go w lewo. Kierownica nie chce trzymać sie na "środku". Muszę przytrzymywać żeby samochód jechał prosto. Jak po tym skręcę mocno w prawo, kierownica trzyma "środek i auto jedzie prosto. Wraca wszystko do normalności i tak w kółko. Podczas skrętu w lewo zawsze słychać jakby "brzdęk", coś jak sprężyna. Na oko sprężyna jest cała, nie jest pęknięta. Taki sam objaw był na letnich, jak i teraz zimowych oponach, wyważonych itd. Gdzie szukać przyczyny? Sprężyna?, łożysko mcperhsona? Znalazłem jescze takie informacje jak w załączniku, czy to może mieć znaczenie i wpływ? Z góry dzięki za podpowiedzi. 2673A.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Mocowanie amorka zależy od tego czy jest wspomaganie kierownicy, poniżej masz rysunek. Niektóre wersje miały regulację konta pochylenia zwrotnicy, przynajmniej ja tak miałem w scenicu I 1,9 dti. Jeden z otworów mocujących amortyzator w zwrotnicy był owalny. Należało by to sprawdzić. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Sprężyna mogła pęknąć i kawałek po prostu wyleciał, ewentualnie rozleciało się łożysko na kolumnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ja to myślę, że będą do wymiany łożyska Macphersona. Najlepiej wymienić oba. W przypadku pękniętej sprężyny, na każdej większej dziurze będzie dość głośne stukanie. Jeżeli sprężyna pękła i wypadła jej cześć auto będzie przekrzywione na tą właśnie stronę. Najszybciej sprawdzisz sprawdzając odległość pomiędzy kołem i rantem błotnika, poza tym to widać. Jeżeli to nie to, to do sprawdzenia pozostaje gałka drążka kierowniczego i sworzeń wahacza. Tak czy siak trzeba podnieść przód auta, zrzucić koła i zobaczyć, inaczej tego nie ogarniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megana74 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Według mnie to łożysko McPhersona, a wnioskuję to z własnych doświadczeń, gdy w mojej megance też zużyło się, objawy były identyczne. Łatwo można to sprawdzić- jedna osoba kręci kierownicą, a druga w tym czasie trzyma ręką za sprężynę, jeśli wyczuwalne są na sprężynie charakterystyczne drgania to właśnie może świadczyć o zakleszczonym łożysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi