locutus Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Panowie mam problem z napięciem. Na akumulatorze mam 14V na pracującym silniku a w środku na radiu, zapalniczce 13V. Co ciekawe jak nic nie mam włączone (nawiew) pokazuje miernik 13,7V ale z chwilą włączenia napięcie mi spada do 13V. Szukam połączenia z akumulatora do kabiny. Gdzieś po drodze na łączeniu musi być słabe połączenie na jakimś styku. Ewentualnie może to być słaba masa. Jednak bym chciał sprawdzić którędy idzie zasilanie po "stacyjce". Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlos Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Ja nie wiem czy to nie jest szukanie dziury w całym. Jak na aku jest 14, także przy włączonych odbiornikach, to jest to jak najbardziej poprawne. A na instalacji jakieś spadki zawsze muszą być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locutus Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Też bym się tym nie przejmował. Ale komputer mierzy z tego słabszego źródła. I nie chce mi grzałek załączyć do szybszego od szronienia szyby. Na clipie mi pokazuje właśnie 13V. I przy takim napięciu nie włączy grzałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark55 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Naładuj akumulator prostownikiem i przeczyść klemy na akumulatorze przed podłączeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Jeden zacisk miernika przyłóż do plusa w gnieździe zapalniczki, drugi zacisk miernika do minusa akusia. Zmierz napięcie. W ten sposób sprawdzisz: czy problem leży w słabej masie, czy w słabym plusie instalacji. Wykonaj też pomiar odwrotny- plus akusia i minus gniazda zapalniczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Na clipie mi pokazuje właśnie 13V. I przy takim napięciu nie włączy grzałek. Zdaje mi się, że za włączenie grzałek nie tyle decyduje zmierzone napięcie co obciążenie alternatora wyrażone w procentach i odczytane podczas pracy silnika. Warto zmierzyć ten parametr bo tam może być problem. Czasem po założeniu nieoryginalnego regulatora napięcia ten parametr wynosi 99% i grzałki się nie załączą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locutus Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Czy klipem można sprawdzić obciążenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Pewnie tak. Ważne by w konfiguracji pojazdu był wpisany odpowiedni typ alternatora. Program maxiecu pokazuje ten parametr w %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi