Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Nawigacja Carminat DVD vs. TomTom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam od kilku dni tak mały orzech do zgryzienia i nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Jak jest różnica pomiędzy nawigacją Carminat DVD a Carminat TomTom. Chodzi mi o to która jest wyższym modelem.

Cały czas myślałem, że TomTom jest wyższy gdyż jest młodszy ale moje wątpliwości wzbudził katalog Laguny. Otóż od jakiegoś czasu szukam nowego auta i mam dwa ogłoszenia: Megane III w wersji Privilege z TomTomem oraz Lagune III PH II w wersji Initiale Paris z nawigacją Carminat DVD. Zaciekawiło mnie to bardzo gdyż od 2010 roku a renault występował już tylko TomTom. Pierwsze co pomyślałem to pewnie ta Laguna to jakiś składak gdyż w 2011 roku nie powinno tam już być Carminata DVD. Ale zaciekawiony szukałem głębiej i znalazłem w katalogu dla tego rocznika taką informację, że nawigacja Carminat DVD była dostępna za dopłatą do najbogatszej wersji Laguny zamiast nawigacji TomTom co sugeruje jej wyższość nad TomTomem.

Czy mógł by mi ktoś wytłumaczyć jak to jest z tymi nawigacjami? Która jest lepsza, praktyczniejsza i ma więcej funkcji?

Temat załatwię szybko, do DVD nie ma już aktualizacji od 2 lat, także śmigać można na przestarzałych mapach. W chwili obecnej jeszcze nikt nie opracował aktualnych map do DVD, chociaż na allegro są oszuści, którzy sprzedają wersje na 2014 czy 2015 rok (a to jest to samo, co ostatni wypust z aktualnymi mapami, czyli V32.2).

Do TomToma są mapy aktualizowane do tej pory.

śledze temat na bieżąco, bo w jednym z aut mam carminata DVD i obecnie pełni rolę radia i zestawu głośnomówiącego, mapy są nieaktualne, chociaż po większości miast można się sprawnie poruszać (nie ma wszystkich autostrad, ekspresówek).

Wg mnie fajniejszy w obsłudze jest carminat DVD, ale jednak aktualne mapy są ważniejsze, więc wybrałbym TomToma.